Quan pujarà la factura de la llum al març amb l'IVA del 21%?

L'increment pot assolir els 7,48 euros

Bolsamanía
Bolsamania | 26 feb, 2024 19:17
ep competencia electricidad tarifa luz energeticas electricas
AGCM

Enmig de la crisi energètica provada per la invasió russa d'Ucraïna, el Govern va acordar rebaixar l'IVA fins al 5%. Tot i això, una vegada superada aquesta situació i amb estabilització dels preus, l'impost tornarà a ser del 21%. Un increment que es deixarà sentir a la propera factura del març. Però de quant serà aquesta pujada?

Perquè els consumidors no notin un canvi dràstic de factura a una altra, s'ha optat per fer una pujada progressiva. Des de l'1 de gener passat, l'IVA actual de la llum aplicat a les factures d'energia ja no és del 5% sinó del 10%.

En aquest sentit, des de Selectra expliquen que "després que el preu mitjà de la llum per al mes de febrer al dia d'avui es troba als 43,93 €/Mwh i s'espera força baix per als propers dies, el 99% de les factures emeses al març ja seran amb l'IVA al 21%”.

"Com vam comentar a l'inici d'any, l'IVA va passar del 5% al 10% i l'impost elèctric del 0,5% al 2,5%, per la qual cosa, amb l'IVA al 21%, l'increment serà d'uns 7,48€ a la factura de la llum per al mes de març, comparat amb els impostos del 2023 i d'uns 4,56€ comparat amb gener i febrer”, indiquen des de Selectra.

Cal destacar que l'impost especial de l'electricitat (IEE) també anirà ascendint progressivament. A finals del 2023 estava en 0,5% i amb l'arribada del nou any ha pujat al 2,5%.

Aquest tipus de gravamen es mantindrà al llarg del primer trimestre. Després pujarà al 3,8% durant el segon trimestre. I continuarà pujant progressivament al llarg del 2024 fins arribar al seu valor originari del 5,11%.

D'acord amb els càlculs de Selectra, la factura anual amb l'IVA al 21% passarà a pujar uns 90€ l'any.

contador