Pressupostos 2022: principals xifres i novetats aprovades pel Govern

El Consell de Ministres ha donat el vistiplau al projecte de llei dels PGE per al proper any

Irene Hernández
Bolsamania | 07 oct, 2021 14:00
pge2022 sanchez diaz
MONCLOA

El Govern ha aprovat durant el Consell de Ministres extraordinari celebrat aquest dijous el projecte de llei dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per a 2022. "Seran anomenats els pressupostos de la recuperació justa", ha assegurat la ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero. L'Executiu espera que la recaptació fiscal creixi un 10,8% el 2021 i un 8,1% el 2022.

Segons ha explicat, hi haurà 13.298 milions destinats a ciència, 40.000 milions per a inversions i transferències de capital, 7.600 milions per a polítiques d'ocupació, 11.300 milions per a indústria i competitivitat de les pimes i uns 11.800 milions per a infraestructures.

A més, els comptes públics de l'any que ve destinaran 12.550 milions d'euros als joves, el doble dels contemplat el 2021. Aquí s'hi inclouen els 250 euros mensuals com a bo per al lloguer i els 400 euros per gastar en cultura. A això se sumaran uns 2.199 milions d'euros per a beques.

Montero ha confirmat que es fixarà en el 15% l'impost de societats, i això afectarà 1.070 empreses i suposarà 400 milions per a les arques públiques. Es pujarà un 2% el sou dels funcionaris.

Pel que fa al límit de despesa no financer, aquest se situa als 196.142 milions, incloent-hi transferències extraordinàries a les CA i Seguretat Social i part dels fons europeus, "xifra que suposa el major sostre de despesa de la nostra història", ha dit la ministra, que ha destacat també que "aquests pressupostos contemplen més recursos que mai per a educació, sanitat, dependència o drets socials".

En concret, sis de cada deu euros del pressupost nacional estarà destinat a despesa social. La partida és de 240.375 milions d'euros, 248.391 milions si se sumen els fons europeus. Així, es revaloraran les pensions mínimes i no contributives al voltant d'un 3%, igual que l'Ingrés Mínim Vital (IMV), mentre que la resta de pensions ho faran en funció de l'IPC prenent com a referència la dada de novembre. A més, hi haurà un augment de la dotació per a dependència de més del 23% i més de 40 milions per a famílies vulnerables.

Finalment, s'han quedat fora d'aquests comptes mesures en les quals estava treballant el Govern, com les ampliacions dels permisos de maternitat i paternitat, el xec nadó i la rebaixa de l'IVA dels productes d'higiene femenina. Tots els detalls inclosos en l'anomenat 'llibre groc' es donaran a conèixer previsiblement dimecres que ve.

Després d'això, els PGE hauran de ser aprovats pel Congrés dels Diputats, per la qual cosa el Govern necessita pactar amb altres partits perquè surtin endavant. "El Govern és molt conscient de l'aritmètica parlamentària, però el diàleg és senyal d'identitat d'aquest Executiu", ha assenyalat Montero, qualificant els PGE de 2020 com uns "nous comptes per a una recuperació justa, per fer d'Espanya un país més productiu, competitiu i sostenible, garantint que la millora econòmica arriba a totes les famílies".

contador