L'economista en cap del BCE exigeix ajustos, consolidació i més eficiència al sector
El membre del Comitè Executiu del Banc Central Europeu (BCE) i economista en cap de l'entitat, Peter Praet, no ho ha pogut dir més clar: els bancs han de deixar de lamentar-se pels baixos tipus d'interès i posar-se a treballar per adaptar-se a aquest escenari. "Els agradi o no, és l'entorn al qual s'han d'adaptar", ha subratllat.
Diu al sector que queixar-se del context actual de baixos tipus no el conduirà a res perquè el preu del diner continuarà baix "durant un llarg període de temps"
Praet s'ha mostrat així de categòric a Madrid, on ha participat en la VII Trobada Financera organitzada per Expansión i KPMG. Durant la seva intervenció, ha vingut a dir al sector que queixar-se del context actual de baixos tipus no el conduirà a res perquè el preu del diner continuarà baix "durant un llarg període de temps". És a dir, els ha dit als bancs que es posin a treballar per adaptar-se a un escenari amb els tipus oficials al 0% i els de dipòsit al -0,4%.
El membre del BCE ha apuntat els terrenys en què el sector té marge per millorar i incrementar la seva rendibilitat, la debilitat de la qual constitueix ara la principal preocupació del sector. En concret, els ha demanat més eficiència, corregir la seva sobrecapacitat i continuar en la neteja dels balanços dels préstecs amb incompliments (NPLs). Des d'un punt de vista més general, ha comentat que també ajudaria a completar la Unió Bancària.
Amb aquests deures, el BCE reforça la seva pressió perquè la banca no es queixi, sinó que actuï, ja que consolida el missatge que el president de l'entitat, Mario Draghi, ja va llançar fa dues setmanes. Precisament sobre la baixa rendibilitat de la banca, Draghi va comentar que, en part, es deu "a l'excés de bancs i de sobrecapacitat" que té el sector a Europa.
Prenent el relleu de Draghi i reafirmant aquest missatge, Praet ha insistit que és la banca la que ha de preocupar-se pel seu negoci. "El descens en la rendibilitat de la banca, per se, no és una preocupació per als qui prenem les decisions de política monetària", ha matisat. I ha afegit: "El sector bancari necessita ajustar-se a un entorn de mercat canviant com qualsevol altre sector".
És més, precisament per sortir al pas de les demandes actuals del sector, no ha dubtat a recordar que la banca ha rebut un important suport monetari i polític durant la crisi. En aquest sentit, ha subratllat que el sector europeu ha rebut 1,3 bilions d'euros d'ajudes públiques.