És l'impost sobre l'increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana, més conegut com l'impost de plusvàlua municipal
El Tribunal Constitucional ha decidit anul·lar l'impost sobre l'increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana (IIVTNU), conegut com l'impost de plusvàlua municipal, en els casos en què la venda d'un habitatge o un terreny suposi una pèrdua per al propietari. El Govern l'haurà de modificar perquè no s'apliqui quan hi ha minusvàlues, però el problema és que fins ara els ajuntaments l'han cobrat indiscriminadament i, per això, s'enfronten a una allau de reclamacions. Aquests són els passos a seguir per reclamar el què s'ha pagat de més per la plusvàlua municipal.
Aquest tribut grava, teòricament, la revaloració dels immobles en el moment de la venda, tot i que s'exigia el seu pagament fins i tot quan es registraven pèrdues
Segons l'article 104 de la Llei d'Hisendes Locals, aquest tribut grava, teòricament, la revaloració dels immobles en el moment de la venda, tot i que s'exigia el seu pagament fins i tot quan es registraven pèrdues. Això és el que ha portat al Constitucional a prendre aquesta decisió. La resolució, de la qual ha estat ponent la Vicepresidenta del Tribunal, Adela Asua, i de la qual Efe se'n fa ressò, assenyala que "en cap cas el legislador podrà establir un tribut prenent en consideració actes o fets que no siguin exponents d'una riquesa real o potencial". És a dir, no creu que sigui legal imposar un impost quan no s'ha produït cap guany econòmic.
I és que la plusvàlua municipal no depèn del valor de compra o del valor de venda. L'ajuntament no té en compte si hi ha hagut o no un increment de valor en l'immoble, sinó que pren com a base el valor cadastral del sòl i ho multiplica per un coeficient en funció del nombre d'anys que s'ha tingut el bé i, a més, per un tipus impositiu que és contemplat a l'Ordenança Municipal de l'ajuntament, explica Legálitas. Per això, el resultat sempre és positiu i s'haurà de pagar, encara que l'immoble s'hagi venut per sota del preu de compra, fet que ha ocorregut en nombroses ocasions aquests últims anys a causa de la crisi.
Fins i tot, hi han hagut casos en els quals algunes persones han hagut de pagar aquesta plusvàlua no per una venda, sinó després d'haver perdut l'immoble per no haver pogut fer front al pagament de la hipoteca, ja sigui en una execució hipotecària o en una dació en pagament i, tenint en compte que, el preu del bé que es transmet és generalment molt inferior al preu que es va comprar.
El TC considera inconstitucionals els impostos que afectin "aquells pretesos en què la capacitat econòmica gravada pel tribut sigui, no ja potencial, sinó inexistent, virtual o fictícia" i que, per tant, aquest gravamen, una de les principals fonts d'ingressos dels ajuntaments, haurà de ser modificat. L'error ha estat adoptat per unanimitat, i ara s'espera una allau de reclamacions. Per qui no sàpiga quins són els passos que s'han de seguir, Legálitas explica què cal fer:
1. Presentar un escrit a l'Ajuntament
Una vegada s'ha fet efectiu el pagament de l'impost -requisit fonamental-, el primer pas és presentar un escrit de sol·licitud de rectificació i devolució d'ingressos indeguts, a l'ajuntament que ha recaptat l'impost, fent constar l'import satisfet.
2. Esgotar la via administrativa fins el final
D'aquesta manera s'haurà obert la via administrativa, i l'Administració haurà de contestar donant termini per interposar Recurs de reposició i si ho permet (hi ha poblacions que no disposen del Tribunal Econòmic Administratiu municipal), a continuació, una Reclamació Econòmica Administrativa que serà resolta pel Tribunal Econòmic Administratiu municipal corresponent, esgotant-se així la via administrativa.
3. Iniciar el procediment judicial
Aleshores és quan es podrà iniciar un procediment judicial, que és on hi ha més possibilitats de guanyar. El termini és de dos mesos per interposar un recurs contenciós administratiu davant del Tribunal Superior de Justícia corresponent, i així es veurà si aquest tribunal dóna o no la raó a l'afectat. Tot i que Legálitas recorda que "abans d'iniciar la via judicial és aconsellable valorar cada cas, perquè no sempre compensarà interposar-hi un contenciós administratiu".
Per exemple, si el propi ajuntament realitza la liquidació (perquè ha passat el termini voluntari per pagar-ho i no s'ha fet, o perquè realitzen una liquidació administrativa) i dóna un termini per contestar, cal aprofitar aquest termini per interposar el corresponent escrit d'al·legacions o recurs de reposició, però no se'n pot oblidar d'efectuar el pagament.
MÉS FACILITAT PER RECUPERAR ELS DINERS
Segons l'OCU, la sentència "aplana el camí per reclamar" als ajuntaments
L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha celebrat la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'impost de plusvàlua municipal, ja que ,segons diu, ara els contribuents que hagin venut un immoble urbà sense obtenir un benefici pel què fa al preu original de compra tindran "més facilitat" per recuperar el què han pagat per aquest tribut. En una nota, de la qual es fa ressò Europa Press, l'organització valora la sentència perquè "aplana el camí per reclamar" als ajuntaments, que segons recorda han estat portats a judici en diverses ocasions i han hagut de retornar el què han cobrat.
"La sentència del Constitucional marca una fita en aquestes reclamacions i, encara que la sentència es refereixi a la Norma Foral de Guipúscoa, és de suposar que el Constitucional dictaminarà el mateix sobre la Llei d'Hisendes Locals, atès que ambdues normes tenen la mateixa redacció", subratlla. I insisteix que facilita les reclamacions de "milers de contribuents afectats que s'hagin vist obligats al pagament de l'impost quan, en realitat, han venut el seu habitatge amb pèrdues, per sota del valor de compra, a causa de l'explosió de la bombolla immobiliària a Espanya".