La consultora apunta que el país està preparat per a la pujada de tipus d'interès
Oxford Economics espera que Espanya no redueixi el seu deute fins al 80% del PIB fins el 2027, des de l'actual 98%. No obstant això, la consultora fa aquesta previsió que es complirà "sempre que el creixement es mantingui". A més, assegura que el país està preparat per a l'arribada de la pujada dels tipus d'interès, així com a la reducció del programa de compres del Banc Central Europeu (BCE). De fet, Oxford Ecomics assegura que l’afectaria més no complir amb el creixement que la pujada de tipus.
Malgrat aquest pronòstic d'Oxford Economics, el nivell del deute seguirà sent superior a la mitjana de l'Eurozona i als nivells precrisi. "Veiem que Espanya està ben preparada per resistir l’impacte de tipus més alts. La seva ràtio de deute millorarà durant la pròxima dècada", apunten a l'informe d'Oxford Economics.
La consultora recorda que Espanya és un dels països més endeutats de la Unió Europea, el seu deute s'ha triplicat durant l'última dècada. A més, recorda que a mesura que els tipus d'interès augmenten, "els països més endeutats tornen a estar al punt de mira, perquè quan la “vareta màgica de Mario Draghi no estigui disponible caldrà veure com evoluciona la seva trajectòria".
D'altra banda, destaquen que el Tresor espanyol ha refinançat una gran part del seu deute durant els últims anys, aprofitant els tipus d'interès històricament baixos. "Això vol dir que a mesura que augmenten els tipus d'interès, el cost mitjà del servei del deute espanyol es mantindrà àmpliament estable durant la propera dècada i posarà menys pressió sobre les finances públiques del país", analitzen.
Segons Oxford Economics, la principal vulnerabilitat fiscal d'Espanya segueix sent un dèficit fiscal "crònicament persistent". De fet, insisteixen que "un deteriorament substancial en les perspectives de creixement augmentaria més el deute, cosa que provocaria un augment del dèficit fiscal més gran de l’esperat".
Oxford Economics ha simulat dos escenaris alternatius: un amb un creixement més lent i un altre amb tipus d'interès més alts. Els resultats mostren que l'impacte d'un creixement més lent seria molt més perjudicial per a l'endeutament. Malgrat això, la consultora confia en el creixement d'Espanya: "Els últims números coneguts van mostrar que Espanya segueix sent un dels països amb major creixement a l'Eurozona".
Així mateix, "el nostre pronòstic suposa una millora en l'equilibri fiscal durant els propers anys, però de cap manera és massa ambiciós, ja que encara veu un dèficit mitjana de gairebé l'1% del PIB durant la pròxima dècada". Segons afegeixen, "això és un reflex de la lluita d'Espanya per equilibrar el seu pressupost, fins i tot durant l'actual cicle de forta expansió econòmica a causa d'un persistent dèficit fiscal. Veiem un creixement del PIB nominal del 3,3% de mitjana durant la pròxima dècada".