No és només Corea del Nord, la Fed torna a posar el dòlar sota pressió

El banc central dels EUA torna a posar l'accent sobre la baixa inflació

  • L'euro, a prop de màxims setmanals per sobre dels 1,1930 dòlars
  • La lliura segueix en màxims de tres setmanes, als 1,3044 dòlars
  • El ien intenta tornar al màxim de quatre mesos i mig, per sota dels 108,500 unitats
  • El franc suís acumula guanys d'un 1% aquesta setmana
Noemí Jansana
Bolsamania | 06 set, 2017 12:02
dolar dolar dolar

Les vendes d'actius americans que es van viure durant la sessió de dimarts no han tingut una excepció en el dòlar. El 'bitllet verd' està sota el foc dels baixistes i no només per la reacció dels inversors nord-americans a l'última crisi desencadenada a la península de Corea, també pels recents comentaris de diversos membres de la Reserva Federal dels EUA (Fed) que van posar l'accent sobre la baixa inflació per assenyalar que el banc central hauria de relaxar l'enduriment de la seva política monetària.

La reacció entre els operadors del mercat de les divises, que cada vegada veuen més motius per acomiadar-se de la tercera pujada de tipus d'aquest any o de qualsevol senyal de reducció del balanç de la Fed, no s'ha fet esperar. A més, durant la sessió de dimarts es va notar la reacció als EUA a l'últim desafiament del règim de Pyongyang, ja que dilluns Wall Street va romandre tancat pel Labor Day.

Així, el 'bitllet verd' estén les seves pèrdues i acumula caigudes notables contra les divises refugi, com el ien, que es negocia en màxims d'una setmana als 108,544 iens contra la moneda dels EUA, molt a prop del seu millor canvi de quatre mesos i mig del passat 29 d'agost, als 108,265 iens. Puja aproximadament un 0,50% aquesta setmana.

El franc suís és una altra de les monedes que millor s'està exercint contra el dòlar durant les últimes jornades i puja un 1% des de l'obertura de dilluns, fins als 0,9550 francs per dòlar. Moviment molt positiu també el de la lliura, que segueix en màxims de tres setmanes respecte al seu rival dels EUA i ha arribat a cotitzar per sobre dels 1,3040 dòlars aquest dimecres.

El banc central dels EUA torna a posar l'accent sobre la baixa inflació

L'euro també ha protagonitzat un tímid avanç, fins a màxims setmanals per sobre dels 1,1930 dòlars, però la moneda comunitària continua molt frenada per la incertesa al voltant que el Banc Central Europeu (BCE) anunciï qualsevol pas cap a la reducció de la seva política de compra d'actius que expira al desembre. La pregunta crucial que enfronta el banc central és si el seu president, Mario Draghi, farà públic el calendari proposat per al pla de sortida de les compres de bons.

La divisió entre els analistes que esperen que la decisió de disminuir les compres d'actius s'anunciï aquest setembre i que creuen que es posposarà fins a l'octubre, mantindrà l'euro sota pressió. "Mario Draghi s'ha abstingut d'afeblir l'euro a través d'una intervenció verbal, tot i que l'acta de la reunió de juliol va mostrar preocupació per la fortalesa de la moneda única", recorda Hussein Sayed, analista d’FXTM.

També creu l'expert que "qualsevol intervenció verbal probablement conduirà a una nova caiguda de l'euro des dels seus nivells més alts en 2,5 anys". "No obstant això, si les dades econòmiques continuen sorprenent a l'alça, el banc central tindrà dificultats per controlar els més alcistes i tornaran les compres en la moneda", indica l'analista d’FXTM.

SEMPRE LA FED

Però això serà demà. El mercat aquest dimecres encara pateix la ressaca de les recents declaracions de la governadora de la Fed, Lael Brainard, que ha comentat que el banc central hauria de suavitzar el seu ritme d'enduriment monetari fins a comprovar si la debilitat de la inflació és transitòria. En sengles intervencions, el president de la Fed de Minneapolis, Neel Kashkari, i el president de la Fed de Dallas, Robert Kaplan, es van expressar en el mateix sentit.

En aquest sentit, Janwillem Acket, economista en cap de Julius Baer, ​​ha ressaltat el "dilema" al qual s'enfronta la Reserva Federal (Fed) a l'hora de dur a terme el procés de normalització monetària. En la seva opinió, la inesperada crisi que ha creat l'huracà Harvey a Texas farà que la Fed retardi el seu esperat anunci per començar a reduir la mida del seu balanç.

contador