Llevat que la vacunació s'acceleri "dràsticament" i la gestió "sigui significativament més eficaç"
Mentre la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, celebrava aquest dimarts "les perspectives optimistes" amb què treballa el Govern per al sector turístic de cara a l'estiu, Morgan Stanley publicava un informe en què avisa que veu "un risc creixent que Europa s'enfronti a un altre estiu perdut".
El banc d'inversió considera que això serà així a no ser que la vacunació s'acceleri "dràsticament", que la gestió de la Covid-19 "sigui significativament més eficaç" o que s'arribi a un acord "per permetre els viatges turístics entre el nord i el sud potser en base d'un certificat de vacunació".
El Govern estudia que la vacunació per frenar la Covid podria arribar al 70% al final de l'estiu, al mateix temps que remarca que el pla s'està complint i que a la primavera al voltant del 30-40% de la població estarà vacunada. Davant d'això, el banc nord-americà deixa clar que, tot i que efectivament la campanya de vacunació ha augmentat lleugerament a Europa, fins ara només un 8-9% de la població de la zona euro s'ha vacunat, mentre que al Regne Unit aquest percentatge arriba al 30%.
"El panorama general és, per tant, el d'una major pressió sobre l'economia de la zona euro, amb pocs indicis que es vagi a reduir a curt termini", avisa.
"RISC CREIXENT DE DESACCELERACIÓ"
El nombre de nous casos de coronavirus ha augmentat a la zona de l'euro, especialment a França i Itàlia, i diversos Governs han ampliat i endurit les restriccions. En particular, Alemanya i els Països Baixos han augmentat les seves mesures fins, almenys, finals de març, i el nou executiu italià ha reforçat les seves en algunes regions, i està considerant endurir els tancaments en altres.
Morgan Stanley estima que les restriccions es mantindran durant tot el primer trimestre i fins i tot ben entrat al segon, i reconeix que ha augmentat el risc de desacceleració econòmica a la zona euro davant aquest possible "estiu perdut" i després de les últimes dades macro publicades.
"En particular, les vendes al detall han estat molt inferiors al que s'esperava, a causa principalment de la introducció del bloqueig alemany a mitjans de desembre i d'un canvi en la temporada de vendes a França, mentre que les primeres dades nacionals de producció industrial de gener d'Alemanya i Espanya també apunten a un debilitament del sector industrial, un sector que, fins ara -ajudat per la forta demanda d'exportacions- ha proporcionat una compensació sòlida, encara que parcial, als febles serveis, que s'han vist més afectats per les restriccions de la Covid", explica.
Amb tot, Morgan Stanley estima una caiguda del PIB del primer trimestre a la zona euro del 0,8%, revisant "modestament a l'alça" des del -0,9% anterior, "principalment per unes dades de mobilitat lleugerament millors".