L'agència diu que si es reverteix la reforma laboral serà "negatiu per al crèdit"
Moody's té clar que un govern PSOE-Unides Podem és ara molt més probable que després de les eleccions d'abril, tot i que també creu que pot durar molt poc. L'agència de qualificació ha realitzat un informe en què respon a les principals preguntes que ha rebut sobre Espanya i la situació política després del 10N, i entre altres coses assegura que a causa la dependència que tindria l'Executiu d'altres partits regionals "no constitueix a primera vista un govern molt estable que pugui governar amb confiança durant els quatre anys complets" que suposa una legislatura.
Però no només això, perquè l'agència, que té pendent revisar la valoració d'Espanya que actualment manté en Baa1 amb perspectiva 'estable', assenyala també que el país té una "experiència limitada" amb governs de coalició que depenen del suport multipartidista, per la qual cosa hi ha un "risc material" que un Executiu d'aquest tipus "no duri tot el mandat". I és que, recorda, fins i tot amb tots els partits que li donarien suport a bord, el Govern "seguiria tenint una majoria molt petita" al Congrés per tirar endavant mesures.
Entre elles aprovar els pressupostos generals de l'Estat (PGE). Moody's assenyala que el Pressupost per a 2020 serà la primera prova de foc per a l'Executiu PSOE-Podem si arriba a materialitzar-se, i que s'hi veurà clarament quin serà l'"estratègia fiscal" del nou govern. "No esperem una posició fiscal materialment diferent a la implícita al Pressupost rebutjat per 2019" que va ser presentat per l'executiu minoritari del PSOE.
L'agència recorda que al seu acord les dues formacions, liderades per Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, es comprometen a aplicar una "política fiscal coherent amb els compromisos fiscals d'Espanya amb la UE". Per això, segons el parer de Moody's, cal esperar una sèrie de mesures de recaptació d'impostos, com a nous impostos sobre les transaccions financeres i les empreses digitals (les anomenades taxes Tobin i Google), així com impostos mediambientals més elevats, que l'AIReF ha estimat que podrien generar ingressos addicionals d'entre 1.600 i 2.500 milions d'euros (entre el 0,1 i el 0,2% del PIB) l'any.
També creu que podrien tornar a posar-se sobre la taula pujades d'impostos als treballadors amb ingressos més alts i un mínim del tipus efectiu de societats del 15%. "Aquestes mesures ajudarien a compensar, almenys en part, l'augment de la despesa", assenyala Moody's, que llança una altra advertència: "els partits regionals que donin suport al govern exigiran, sens dubte, majors transferències a les seves regions a canvi del seu suport".
COMPTE AMB LA MAJOR DESPESA
Així mateix, l'agència de qualificació aborda també el tema del dèficit, i assenyala que les seves previsions apuntaven ja a "un canvi cap a una major despesa social finançat per majors ingressos fiscals". Moody's considera que la "relativament baixa ràtio d'ingressos fiscals" d'Espanya convida a pensar que "hi ha un cert marge per augmentar els ingressos", però deixa clar que "hi ha el risc que augmentin els compromisos de despesa, que serien difícils de revertir en circumstàncies econòmiques menys favorables". I això, a causa de la situació actual, amb l'economia encara forta, però desaccelerant-se a un ritme cada vegada més gran, és una cosa preocupant.
"Un alentiment significativa del creixement, amb la consegüent reducció dels ingressos fiscals, podria donar lloc ràpidament a un nou augment dels dèficits pressupostaris", afirma l'agència, que també veu inconvenient la possible reversió de la reforma laboral del 2012 que "va millorar la flexibilitat del mercat laboral i la capacitat de resposta de la negociació col·lectiva a la situació econòmica". Si es produeix, diu, seria "negatiu per al crèdit".
Sobre les pensions, creu que l'objectiu de garantir tant la sostenibilitat del sistema públic de pensions com la revalorització de les pensions en funció de l'IPC són dos objectius "difícils de conciliar llevat que es duguin a terme noves reformes estructurals del sistema", i apunta que Catalunya serà un dels temes que marcaran la legislatura. "Encara que un govern de PSOE-Unides Podem estarà obert a negociacions amb el govern regional català, no està gens clar si es pot trobar una solució política", diu Moody's. Això sí, creu que "les possibilitats d'una disminució de les tensions són millors ara que en el passat".
"El principal error del panorama polític espanyol actual és el regionalisme i la forma de tractar amb Catalunya i l'impuls independentista del govern regional. Els petits partits que poden donar suport a la coalició PSOE-Podemps estan tots en general a favor d'alguna forma de negociació amb Catalunya", cosa que" podria donar suport a la longevitat d'una coalició d'aquest tipus amb suport extern multipartidista".
Com diu Moody's, "l'experiència d'altres països indica que els governs de coalicions minoritàries o multipartidistes no són necessàriament una recepta per la inestabilitat i la inacció", i esmenta casos com el de Portugal, Irlanda o Eslovènia.