Moody's alerta sobre les pensions d'Espanya: la despesa més gran afectarà la seva qualificació

El dèficit de la Seguretat Social es dispararà al 3,2% el 2040 sense mesures addicionals, assenyalen

Bolsamanía
Bolsamania | 06 set, 2023 12:36
ep archivo   un pensionista descansa en un banco de un parque de madrid
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

"Si no s'aborda, la despesa pública creixent en pensions començarà a exercir pressió sobre el crèdit a finals d'aquesta dècada". Així de clara s'ha mostrat l'agència de qualificació Moody's al seu últim informe sobre Espanya, en què assegura que el dèficit de la Seguretat Social "augmentarà significativament" les dues dècades següents si no s'adopten noves mesures. Això, expliquen, podria afectar la qualificació del país, que actualment se situa a 'Baa1' amb perspectiva estable.

Segons la companyia novaiorquesa, l'envelliment de la població i la despesa més elevada en pensions resultant de la seva vinculació a la inflació, podria elevar el dèficit de la Seguretat Social fins a l'1,4% el 2030 i el 3,2% el 2040. A 2022, aquest indicador es va situar al 0,5%.

"Estimem que el dèficit de la Seguretat Social no començarà a reduir-se de nou fins al final de la dècada del 2040, quan arribarà a un màxim del 4% del PIB, superant fins i tot el dèficit que esperem per a tots els nivells de l'Administració (el dèficit de les administracions públiques, incloent-hi la Seguretat Social) el 2024, del 3,2%”, afegeixen.

De la mateixa manera, l'agència assenyala que els últims canvis realitzats pel govern d'Espanya, tot i que inclouen mesures per augmentar els ingressos i els incentius per endarrerir l'edat de jubilació, "es veuran eclipsats" per l'augment de la despesa resultant dels factors descrits anteriorment.

"Basant-nos en els paràmetres polítics i en el cas que no es produeixi cap canvi de política, preveiem que la despesa en seguretat social, incloent-hi la despesa en pensions i la no relacionada amb les pensions, augmentarà fins al voltant del 15% del PIB a finals d'aquesta dècada i fins al 16,8% el 2040, des del 13,5% el 2022", apunten.

En aquest escenari, els ingressos de la Seguretat Social augmentaran fins al voltant del 13,7% del PIB a finals de l'actual dècada, enfront del 13,1% el 2022, abans de tornar a caure fins al 13% quan expirin les mesures temporals adoptades pel Govern, segons calcula Moody's. Aquestes projeccions assumeixen que les transferències de l'Administració Central s'incrementaran en línia amb la inflació des del 2,7% del PIB rebut el 2022.

Tot i això, Moody's també alerta que els ingressos podrien ser inferiors "si les noves mesures tenen repercussions econòmiques indesitjables". "Algunes estimacions apunten que les noves mesures provocaran una pèrdua permanent de més de 100.000 llocs de treball. Això és especialment rellevant per a un país com Espanya, on la taxa de desocupació continua rondant el 12% malgrat les millores de la darrera dècada", detallen.

ESPANYA ENVELLEIX RÀPIDAMENT

Moody's també assenyalen que Espanya està envellint "a un dels ritmes més ràpids d'Europa". Segons els seus càlculs, el nombre de pensionistes augmentarà "significativament" durant les properes dècades, superant els 12 milions el 2040 i aconseguint un màxim de 14 milions a la dècada del 2050, enfront dels 9 milions del 2022.

"Com que la població en edat de treballar no es correspondrà amb aquest tipus de creixement, Espanya tindrà un dels majors índexs de dependència de la tercera edat de la Unió Europea (UE, Aaa estable) el 2050, amb el nombre de persones en edat de treballar per cada persona més gran de 65 anys caient a 1,5 des de 3,1, segons l'informe sobre envelliment 2021 de la Comissió Europea”, indiquen.

En conseqüència, subratllen, "és poc probable que la població espanyola en edat de treballar, que en última instància finançarà la despesa relacionada amb les pensions, segueixi el ritme d'aquest tipus de creixement, ni tan sols si es mantenen les elevades taxes actuals de migració neta".

La companyia novaiorquesa també destaca que l'informe sobre l'envelliment de la població elaborat el 2021 per la Comissió Europea estima que la taxa de dependència de la tercera edat d'Espanya es duplicarà fins a assolir el 65% el 2050, fet que supera àmpliament la mitjana de la UE del 57%. Únicament Portugal, Grècia i Itàlia tindran ràtios superiors en aquell moment.

contador