Montoro centra el seu punt de mira en els rics, l'IVA i l'economia digital

L'AEAT ha presentat aquest dijous el Pla Anual de Control Tributari 2017

  • "L'agència preveu fer ara un salt qualitatiu al control patrimonial a partir de noves eines informàtiques 'ad hoc'", assenyala Santiago Menéndez
  • El fisc assegura que aquest any realitzarà "pentinades" en establiments amb venda al públic
Alberto Sanz
Bolsamania | 26 gen, 2017 16:45
hacienda630

Comença 2017 i l'Agència Tributària (AEAT) es marca els seus objectius primordials per aquest any. Les línies d'acció seran clares com ha assenyalat el seu director, Santiago Menéndez, aquest dijous en la presentació del Pla Anual de Control Tributari: reforçar el control sobre les grans fortunes, 'pentinar' aquells sectors on l'organisme apreciï majors nivells de risc d'incompliment en l'IVA i el frau en l'economia digital.

La meta serà la mateixa, que tots els contribuents compleixin amb el fisc, però, sobretot, aquest any posaran l'accent principalment en aquells que més tenen. Per a això, la AEAT fa un pas cap a davant a les noves tecnologies. "L'agència preveu donar ara un salt qualitatiu en el control patrimonial a partir de noves eines informàtiques 'ad hoc' que facilitin l'anàlisi de risc i les inspeccions sobre aquests grans patrimonis", ha ressaltat Menéndez. En els últims cinc anys, segons ha indicat Menéndez, l'Agència Tributària ha liquidat deute tributari per import superior a 400 milions d'euros a persones físiques amb patrimonis de més de 10 milions d'euros.

Des del fisc es destaca que “en 2017 es desenvoluparan actuacions de control a partir de la informació obtinguda en el marc de l'Acord FATCA sobre residents espanyols titulars de comptes a Estats Units i, a la fi d'any, a través del model CRS (Common Reporting Standard)”. En aquest marc d'actuació Menéndez ha informat que se sumarà la informació de comptes procedent de 54 jurisdiccions fiscals, existint el mateix compromís a partir de 2018 per part d'altres 47 jurisdiccions.

L'Agència Tributària assegura que “cada vegada tenim més informació”. Un avanç que s'ha aconseguit, principalment, mitjançant models de captació de dades dels contribuents: “el 720 (la Declaració Tributària Especial) amb la declaració de béns a l'estranger i el 750 (Declaració informativa sobre béns i drets situats a l'estranger) de l'amnistia fiscal, informació de patrimoni i de successions i donacions de les Comunitats Autònomes”, va destacar Santiago Menéndez.

ALERTA EN ELS SECTORS AMB MAJOR REG D'INCOMPLIMENT DE L'IVA

La AEAT destaca que aquest any realitzarà 'pentinades' en establiments amb venda al públic. “En 2017 incidirà en actuacions sobre sectors en els quals s'apreciï majors nivells de risc d'incompliment en l'IVA, potenciant la presència de l'Administració tributària en relació amb activitats caracteritzades per la venda al consumidor final”, alerta.

Encara que, Santiago Menéndez no ha volgut concretar ni enumerar sectors. Encara que ha assenyalat que es realitzarà sobre “aquells en els quals s'apreciï una especial percepció d'elevats nivells d'economia submergida i es vigilaran els comportaments tributaris posteriors a les comprovacions, a l'efecte d'aconseguir un eixamplament de les bases tributàries de forma permanent en el temps”, va indicar aquest dijous.

Les criptomonedes, plataformes mediadores de pagament i pagaments des de dispositius mòbils poden facilitar l'opacitat de les operacions”, segons la AEAT

Això també es realitzarà mitjançant l'anàlisi de l'activitat del consumidor. La AEAT assegura que realitzarà una anàlisi de la capacitat adquisitiva real dels contribuents, combinant el contrast de la informació declarada sobre béns i drets amb informació sobre gestió de comptes corrents i inconsistències amb la seva titularitat formal, beneficiaris de targetes de crèdit emeses tant a Espanya com a l'estranger i l'ús d'efectiu.

ECONOMIA DIGITAL I NOUS MÈTODES DE PAGAMENT

Altre dels punts en els quals la AEAT vol reforçar la seva posició aquest any és sobre els agents econòmics que utilitzen internet com a mitjà per publicitar béns i serveis. A més, el fisc destaca que prestarà especial atenció al control de les operacions d'importació associades a transaccions de comerç electrònic i a l'anàlisi dels nous mitjans de pagament que destaca que “criptomonedas, plataformes mediadores de pagament, pagaments des de dispositius mòbils etc, cada vegada s'estan implantant amb major i poden facilitar l'opacitat de les operacions”, assenyala l'Agència Tributària.

També es controlaran els beneficis obtinguts pels agents econòmics que utilitzen internet com a mitjà per publicitar béns i serveis, atès que els principals afiliadores de publicitat són grans empreses transnacionals amb seu fora d'Espanya. A més, es prestarà especial atenció al control de les operacions d'importació associades a transaccions de comerç electrònic.

INFORMES 'PAÍS PER PAÍS'

En l'àmbit de la fiscalitat internacional, al llarg de 2017 l'Agència Tributària treballarà en el desenvolupament de models d'anàlisis de risc que permetin anticipar i optimitzar l'ús de la informació que es rebrà aquest any i el proper sobre els informis 'país per país', al mateix temps que es corregiran les pràctiques elusivas de les multinacionals mitjançant l'anàlisi de la planificació fiscal "agressiva", estructures híbrides, generació artificial de despeses financeres o operacions realitzades en paradisos fiscals.

A l'àrea de Recaptació, Hisenda insistirà en la realització de mesures cautelars, derivacions de responsabilitat i recerques patrimonials que posin de manifest insolvències fictícies o conductes tendents a eludir el pagament dels deutes mitjançant l'ocultació patrimonial. Així, es farà un seguiment continuat a dites deutores, així com un control sistemàtic dels seus deutes i es revisarà la situació de deutors prèviament fallits per si canvia i permet el cobrament.

En aquest sentit, sobre la llista de morosos i deutors que publica l'Agència Tributària, Menéndez es va mostrar partidari que els contribuents que saldin el seu deute amb Hisenda entre el tancament de la llista i la publicació de la mateixa, sis mesos després, puguin desaparèixer de la mateixa, si bé es va remetre al fet que para això és necessària una modificació legislativa que ha d'aprovar el Govern i confirmar el Parlament.

contador