Mèxic apuja els tipus d'interès per quarta vegada, fins al 5%, per frenar la inflació

El banc central de Mèxic té una reunió més, al desembre

Alejandra Zamora
Bolsamania | 12 nov, 2021 10:56
1634974019 el seguro de vida del banco cuesta casi el doble que el de una aseguradora

El Banc de Mèxic ha pujat els tipus d'interès a la quarta reunió consecutiva, tal com s'esperava, al·legant la persistència de les pressions inflacionistes i l'augment de les expectatives d'inflació com a motius, com recull WSJ. El Banc de Mèxic ha decidit incrementar els tipus d'interès en 25 punts bàsics, fins a un nivell del 5%.

Els responsables de la política monetària, encapçalats pel governador del banc central, Alejandro Díaz de León, van votar per separat (4-1) a favor de pujar el tipus d'interès al 5% dijous, tal com preveien 18 dels 26 economistes enquestats per Bloomberg. Vuit analistes esperaven que la junta de cinc persones es decantés per un augment més gran de mig punt.

Díaz de León, juntament amb els membres de la junta directiva, Galia Borja, Irene Espinosa i Jonathan Heath, van votar a favor de l'augment de la taxa, mentre que Gerardo Esquivel va ser la veu dissident a favor de deixar la taxa sense canvis com a les darreres tres decisions.

El peso va retallar els guanys després de la decisió de la taxa i cotitzava sense canvis als 20.6309 per dòlar.

El banc central de Mèxic té una reunió més, al desembre, abans que Díaz de León deixi el seu lloc per ser substituït per l'exministre d'Hisenda, Arturo Herrera. Els economistes d'una enquesta recent de Citigroup Inc. van indicar que el nivell de final d'any per a la taxa clau assoliria el 5,25%, ja que la inflació continua la trajectòria ascendent.

Gabriela Siller, directora d'anàlisi econòmica de Grupo Financiero BASE, es va fer ressò de la predicció d'un altre augment d'un quart de punt aquest any, perquè "segueix havent-hi pressions inflacionàries importants i sobretot perquè les expectatives continuen pujant".

Banxico també ha declarat al seu comunicat que esperava que la inflació arribés al 6,8% a finals d'aquest any i al 3,3% a finals del 2022, acostant-se a la meta d'inflació en arribar al 3,1% només tercer trimestre del 2023.

A Mèxic, l'activitat econòmica es va contreure al tercer trimestre, encara que s'espera que reprengui la recuperació a partir del quart. "Es manté un entorn incert i es preveuen condicions de folgança, amb marcades diferències entre sectors", ha declarat Banxico, com recull Europa Press.

contador