Merrill Lynch: "La paràlisis de les polítiques dominarà Espanya als pròxims anys"

Aquests analistes adverteixen sobre la situació política del nostre país i la dificultat que trobaran els partits per arribar a acords

  • Segons Merrill Lynch, Espanya continuarà creixent als pròxims trimestres però el creixement hauria aconseguit el seu sostre el 2016
Nieves Amigo
Bolsamania | 09 gen, 2017 17:19
Deuda españa

"Espanya està gaudint d'un ritme de creixement decent. Això hauria de continuar en els propers trimestres, encara que el creixement probablement hagi aconseguit el seu màxim en 2016". Aquesta és la visió dels experts de Merrill Lynch sobre el nostre país. En el seu informe Europe Economics 2017 Year Ahead, aquests analistes afirmen que "molts dels vents de cua (que impulsaven a Espanya) han anat desapareixent", per la qual cosa esperen un creixement del 2,5% en 2017 enfront del probable 3,3% observat en 2016, encara que encara es veurà "un ritme sòlid i molt per sobre de la mitjana de la zona euro".

A mesura que desapareixen aquests 'vents de cua' -els preus del petroli són ara més alts; l'impuls del crèdit s'està esvaint; i l'impuls fiscal, molt expansiu dels últims dos anys, no estarà aquí per ajudar-, i a mesura que el suport futur del Banc Central Europeu (BCE) també disminueix, l'atenció se centrarà en el quadre fonamental, "i aquí és on Espanya encara està ressagada", precisen des de Merrill Lynch. En particular, hi ha manques pel que fa al creixement a llarg termini (i evolució de la productivitat), a l'ajust fiscal (i sostenibilitat del sistema de pensions) i manques institucionals relacionades amb la situació política del país, assenyalen aquests experts.

El conflicte Català s'agreujarà en el període previ a setembre i els titulars probablement tornaran, però un referèndum vinculant és poc probable, assenyalen els experts de Merrill Lynch

"Espanya ha evitat el populisme en les últimes eleccions, amb un govern minoritari de centre-dreta, però segueix sent un govern minoritari que ha de construir un ampli consens polític amb altres parts per fer front als desafiaments pendents", precisen des de Merrill Lynch. Aquests desafiaments inclouen qüestions institucionals, sent Catalunya la més apressant, afegeixen.

"Recordem que l'actual govern català preveu unilateralment (il·legal) un referèndum al setembre de 2017. Els mercats s'han preocupat per això abans però van deixar de parar esment a aquest assumpte fa algun temps. El conflicte s'agreujarà en el període previ a setembre i els titulars probablement tornaran, però un referèndum vinculant és poc probable atès que es pot detenir legalment. Com a màxim s'esperaria una repetició del que vam veure al novembre de 2014. El més probable és que la impossibilitat de celebrar un referèndum vinculant pugui desencadenar en eleccions a Catalunya en algun moment de 2017", assenyalen des de Merill Lynch.

I NOVES ELECCIONS GENERALS?

Aquests analistes tampoc descarten noves eleccions "a nivell nacional" a Espanya. No obstant això, no les consideren "molt probables en aquest moment" atès que els partits de l'oposició necessiten posar-se d'acord sobre un candidat alternatiu. "Van fracassar al desembre de 2016. No hi ha raó per pensar que això ha canviat".

Per tant, unes eleccions generals "ràpides" només tindran lloc, segons els analistes de Merrill Lynch, si l'actual govern decideix optar per elles per la impossibilitat de treure endavant les seves polítiques, com els pressupostos de 2017, i davant les expectatives de bons resultats en aquests comicis, alguna cosa que "està lluny d'estar garantit", segons aquests analistes.

"Amb el PSOE en un moment de transició, les enquestes estan donant a Podem el segon lloc. En cas de noves eleccions, aquestes probablement portarien com a resultat a un PP lleugerament més fort, però amb un partit d'extrema esquerra en l'oposició. En altres paraules, és probable que la paràlisi de les polítiques domini Espanya en els propers anys".

contador