May abandona els bancs en les negociacions pel Brexit

Les entitats britàniques perdran el lliure accés al mercat europeu després del divorci

Javier de Alfonso
Bolsamania | 12 jul, 2018 19:35
brexit-royaume-uni-union-europeenne-commission-bruxelles-parlement-drapeau

Theresa May continua en la seva croada personal per acontentar a tots amb un acord del Brexit que fructifiqui en un divorci sense sobresalts pel Regne Unit i la Unió Europea (UE). No obstant això, la primera ministra no sembla que vagi a acontentar els desitjos de la banca d'obtenir un passaport per operar en terreny comú. Les entitats perdran tots els privilegis dels quals fins ara gaudien i s'hauran d'atendre les mateixes normes de convergència que la resta de companyies foranes.

El pla de la líder 'tory' continua passant per una sortida 'suau' que no danyi l'expansió econòmica de les illes. Una postura menys contundent que ha catapultat fora del Govern membres conservadors i contraris a aquest plantejament com el ministre de d’Afers Estrangers, Boris Johnson, i el ministre per al Brexit, David Davis.

May ha recollit les seves peticions en el que ja es coneix com el 'Llibre Blanc', on també figuren els desitjos que el Govern britànic planteja obtenir en matèria bancària. El Regne Unit aspira a acords "negociats de manera bilateral d'acord amb un procés consultiu i de diàleg". Una proposta que xoca amb la relació que la Unió Europea manté amb els seus socis estrangers sobre el sector financer.

En concret, les entitats d'una jurisdicció poden oferir els seus serveis financers sempre que els estàndards legislatius siguin tan semblants que els consumidors mantinguin un elevat nivell de seguretat en les seves decisions d'inversió. Un principi conegut com a 'convergència' i pel qual, en principi, la 'city' londinenc podria operar a la UE sense tenir per què acceptar cadascuna de les normes del bloc europeu.

No obstant això, i aquí es troba el gran problema, aquest tipus d'acords poden trencar unilateralment per part de la Unió Europea en un procés que tot just dura trenta dies, segons estableix la legislació comuna. Un escenari altament arriscat per a un sector que ascendeix al 10% del PIB britànic i que dona feina a uns 2,3 milions de treballadors a les illes.

El Govern britànic vol que ambdós bàndols reconeguin mútuament les seves normes, cosa que la Comissió Europea ja ha rebutjat. "Si el sistema de convergència ha servit per a la indústria dels Estats Units, per què no valdria per a Londres?", va afirmar el negociador europeu, Michel Barnier fa setmanes.

Per això, la solució per a May i el seu partit passa ara per obtenir un compromís que tots dos blocs tracten de mantenir una regulació similar i, en cas de preveure una modificació, que aquesta sigui notificada amb el temps suficient perquè l'afectat pugui decidir si avança cap a una legislació equivalent o desestima tal canvi.

Encara és una incògnita la resposta de la UE a aquesta última proposta. No obstant això, la situació de les negociacions generals està enquistada al voltant de la Unió Duanera des del març i són diverses les entitats que han començat a abandonar el territori per establir-se fora del Regne Unit.

contador