Macron injecta 100.000 milions a l'economia francesa per a rellançar-la

Inclou subsidis salarials, retallades fiscals per a les empreses i finançament de projectes mediambientals

Bolsamanía
Bolsamania | 03 set, 2020 17:18
une-prime-covid-pour-les-aides-a-domicile-d-ici-noel-annonce-macron

El Govern d'Emmanuel Macron ha fet públic el tan esperat pla d'estímul de 100.000 milions d'euros amb el qual el president francès pretén transformar l'economia, i la seva fortuna política, a menys de dos anys de les eleccions presidencials.

El pla, denominat "Rellançament de França", inclou subsidis salarials, retallades fiscals per a les empreses i finançament de projectes mediambientals. El seu objectiu és passar de la despesa d'emergència de la crisi de la Covid a abordar els problemes a llarg termini de la feble inversió i la creació d'ocupació a la segona economia de la zona euro.

El denominat reinici fiscal -gran part del qual es va anunciar durant l'estiu- s'allargarà dos anys i es divideix en parts gairebé iguals entre la competitivitat, l'ocupació i les polítiques socials i el finançament de la transició a una economia més ecològica.

És un moviment polític d'alt risc per a Macron. L'economia francesa va ser una de les més afectades a Europa pels tancaments i el rebot inicial sembla estar-se alentint. Ara com ara, les mesures d'emergència han ajudat a contenir la desocupació, però podria augmentar considerablement durant els pròxims mesos.

El cas francès no és únic, els governs de tota Europa estan planejant estímuls addicionals mentre el coronavirus continua fent estralls a les economies. A Alemanya, el bloc governant de la canceller Angela Merkel va donar suport al dimarts els plans que permeten una despesa deficitària extraordinària l'any vinent.

contador