Ho presentaran al Congrés dels Diputats per a la reconstrucció econòmica i social d'Espanya
La creació d'una banca púbica potent i una reforma fiscal que permeti incrementar la recaptació fiscal en uns 77.000 milions d'euros són algunes de les propostes de CCOO i UGT per a la reconstrucció econòmica i social d'Espanya, propostes que seran presentades pels sindicats al Congrés dels Diputats.
Així ho recull el document elaborat per CCOO i UGT, que va ser presentat aquest dijous en una roda de premsa pels secretaris generals Unai Sordo i Pepe Álvarez.
A més de presentar el document, tots dos líders sindicals van incidir en la importància que el Govern creï immediatament una taula de diàleg social perquè s'hi tractin tots els aspectes relacionats amb la reconstrucció econòmica amb els sindicats i les organitzacions empresarials.
Més enllà d'aquestes mesures de mitjà i llarg termini, a curt termini els sindicats advoquen pel llançament de plans d'incentiu de la demanda en sectors com el turisme, la construcció o l'automòbil.
ERTO
CCOO i UGT van minimitzar aquest dijous la importància que es pugui arribar a un nou acord sobre els Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) per prolongar-ne l'aplicació fins a una data concreta als sectors més afectats per la pandèmia, i van advocar per mantenir-ne les condicions mentre continuïn vigents les restriccions que en justifiquen l'aplicació per causa major.
Referent a això, Álvarez va sostenir que "després de l'esforç que s'ha fet per a la prolongació durant aquest període de temps, en el camí de retorn al treball no s'ha d'escatimar". En aquesta línia, va afegir que posar-li una data "té poc sentit, veient l'evolució tan positiva d'incorporació que hi ha hagut i que hi haurà". "La durada ha de ser la que tingui relació amb la pandèmia", va sentenciar.
Per part seva, Sordo va destacar que l'esquema de definició o regulació dels ERTO està ja marcat, de manera que la feina de la comissió tripartida és fer-ne el seguiment, per veure com evolucionen els diferents sectors i si en alguna mesura són millorables. "L'esquema dels ERTO durarà mentre duri aquesta situació", va afirmar, i va advocar per garantir les millores i els drets adquirits per a la seva utilització mentre durin els efectes de la pandèmia, tant pel que fa a l'exoneració de quotes de la Seguretat Social per a les empreses com al dret dels treballadors d'acollir-s'hi, encara que no puguin percebre la prestació d'atur.
Per això, va considerar que "està garantit que funcionaran els pròxims mesos" mentre segueixin vigents limitacions als aforaments o als desplaçaments, per exemple, i va demanar que sigui considerat "com una inversió social que pot preservar molta ocupació a Espanya".
"EL NEGOCIÀS" DEL TELETREBALL
D'altra banda, el secretari general d'UGT va donar suport a la decisió del Govern de regular el teletreball i va advertir als empresaris que han de "ser conscients que aquesta ganga no continuarà com ha estat durant la pandèmia". Referent a això, Álvarez va defensar que "ni els horaris poden ser infinits, ni els mitjans els posaran els treballadors, ni el teletreball és un element de conciliació".
Per part seva, Sordo va sostenir que el teletreball "ofereix oportunitats i moltíssims riscos entre els quals va citar la disponibilitat d'horaris o la seguretat i salut en el treball". Així mateix, va alertar del "risc" que s'interpreti com una mesura de conciliació de la vida familiar, ja que adquiriria "un biaix de gènere enorme en enviar les dones a casa".