Els hotels espanyols sedueixen els inversors malgrat l'ensulsiada del turisme

El volum d'inversió en hotels va augmentar un 52% a Espanya durant el primer semestre

Javier Melguizo
Bolsamania | 02 set, 2020 17:29
ep hotel eurostars madrid tower 20171117104603
FORMATIK

La pandèmia ha deixat un panorama desolador al sector turístic. Per posar un exemple, el nombre de visitants internacionals que van arribar a Espanya va caure un 75% al juliol. No obstant això, com aquesta situació no durarà per sempre, els hotels espanyols mantenen el seu atractiu i són un dels principals objectius dels inversors immobiliaris.

"Espanya continua resultant un focus d'inversió hotelera molt interessant perquè fins a 2019 ha estat la segona destinació turística a nivell mundial, només per darrere de França", explica a 'Bolsamanía' el soci de la consultora PHG Hotels & Resorts, Ivar Yuste. De fet, des de la firma en la qual treballa continuen assessorant inversors nacionals que "tenen capacitat financera i ganes d'emprendre nous projectes hotelers".

Gran part de les consultes que reben a PHG Hotels & Resorts estan encaminades a desenvolupar hotels des de zero o convertir edificis ja existents en allotjaments turístics. Com apunta Yuste, la majoria d'aquests projectes són viables gràcies a que la banca està prestant els fons necessaris a aquests inversors per a escometre'ls en un termini d'entre 12 i 15 anys i amb dos anys de manca, a més d'altres condicions favorables.

De moment, durant el primer semestre de 2020, el volum d'inversió en hotels ha augmentat un 52% a Espanya, d'acord amb les xifres de la consultora Cushman & Wakefield. Malgrat ser un dels territoris europeus més afectats per la pandèmia, a causa de la seva dependència del turisme -representa el 12% del PIB nacional- és el tercer país del 'Vell Continent' on més ha crescut la inversió hotelera, només per darrere del Regne Unit i Alemanya.

No obstant això, cal recordar que es triga uns quants mesos a tancar una transacció hotelera, de manera que encara és prematur treure conclusions positives o negativa respecte a l'impacte de la Covid. Però sí que és innegable que "a diferència de la crisi financera de 2009, en aquests moments hi ha capital disponible al mercat d'inversió", com remarca el soci i codirector de Cushman & Wakefield Hospitality a Espanya, Albert Grau.

Molts inversors estan encara esperant trobar una ganga que els permeti rendibilitzar al màxim la seva inversió, però els preus es mantenen pràcticament petrificats. "Els inversors continuen mostrant interès, però estan a l'espera d'obtenir més descomptes abans d'actuar, la qual cosa pot passar a la fi d'aquest mateix any i principis de 2021”, aclareix Grau.

Aquesta oportunitat podria arribar davant la necessitat de vendre que tindran els hotelers d'evitar la fallida del negoci. En declaracions a 'Cinco Días', Albert Grau va explicar que la falta de liquiditat afectarà els grups petits que, a causa de la nefasta temporada d'estiu, "estan en una segona ronda de renegociar tarifes i hipoteques". Si no ho aconsegueixen "hauran d'apostar per vendre actius, i aquí els que tenen les de guanyar són els fons d'inversió", destacava.

L'APETIT INVERSOR NO ÉS EXCLUSIU DELS HOTELS

El sector immobiliari en conjunt és bastant optimista respecte a la recuperació de la crisi econòmica que ha ocasionat la Covid-19. Tots els experts confien a tornar als nivells previs a la pandèmia abans de 2021 (en el cas dels hotels podria trigar una mica més) amb el que es convertiria en un dels primers sectors que comenci a tibar del carro de l'economia espanyola, ja que el Govern no preveu que el PIB es recuperi totalment fins a ben entrat l'any 2022.

contador