L'organisme internacional preveu que el 2019 Espanya creixerà un 2,4%
L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) ha revisat a l'alça les seves projeccions de creixement per a Espanya, que aquest any creixerà a un ritme del 2,8% per moderar-se al 2,4% al següent exercici, enfront dels seus anteriors pronòstics d'una expansió del 2,3% i el 2,1% respectivament, segons recull l'última edició del seu informe 'Perspectives Econòmiques 2018', en què considera "clau" la reforma del sistema de pensions i adverteix que Espanya no complirà els objectius de dèficit pactats.
D'aquesta manera, les noves previsions de l'organització internacional es mostren lleugerament més optimistes que les del Govern respecte al de 2018, quan l'Executiu espanyol preveu una expansió del 2,7%, mentre coincideixen pel que fa al creixement projectat per al proper any.
En la seva anàlisi de l'economia espanyola, l'OCDE destaca que, després de diversos anys creixent per sobre del 3%, es preveu que l'economia espanyola creixerà "a un ritme robust, però més moderat, el 2018 i 2019", de la qual el consum privat serà el principal motor d'expansió, l'impuls s'alentirà a mesura que es debiliti la creació d'ocupació.
En aquest sentit, l'OCDE espera que la taxa d'atur seguirà reduint-se durant els propers anys, baixant al 15,5% el 2018 i fins al 13,8% el següent exercici.
Pel que fa als riscos per a l'economia espanyola, l'OCDE destaca que "les conseqüències econòmiques de la incertesa política a Catalunya han estat contingudes fins ara", encara que adverteix que la persistència d'aquesta podria reduir la confiança, obstaculitzant la demanda domèstica. Així mateix, la institució internacional adverteix de les dificultats que afronta l'actual Govern en minoria per abordar una agenda de reformes.
REFORMA DE LES PENSIONS
En aquest sentit, l'OCDE afirma que Espanya necessita emprendre reformes addicionals que permetin enfortir el creixement de l'economia a llarg termini, així com enfortir la seva posició fiscal i reduir el deute públic, que ha baixat de manera gradual gràcies a l'expansió de la economia afavorida per les favorables condicions macroeconòmiques i de la política monetària.
L'OCDE destaca que "les conseqüències econòmiques de la incertesa política a Catalunya han estat contingudes fins ara"
D'aquesta manera, l'OCDE demana al Govern atenir els seus objectius fiscals a mitjà termini i assenyala que "la implementació de la reforma de les pensions serà clau per garantir la sostenibilitat fiscal a llarg termini".
De cara a aquest any, l'OCDE preveu que Espanya incompleixi l'objectiu de dèficit, fixat al 2,2% del PIB, en registrar un desequilibri negatiu dels seus comptes del 2,4%, mentre que el 2019 s'espera que el dèficit espanyol serà de l’1,5% del PIB, enfront de la meta pactada de l’1,3%.
Quant al deute públic, segons els criteris de Maastricht, l'organització preveu que la ràtio baixarà aquest any al 97,1% del PIB des del 98,3% el 2017, mentre el 2019 se situarà al 96% del PIB.
REFORMES LABORALS I FISCALS
Entre les recomanacions de l'OCDE, destaquen una sèrie de reformes del mercat laboral, incloent-hi la reducció de la dualitat entre indefinits i temporals mitjançant una millor supervisió dels abusos d'aquest últim tipus de contractes, així com l'aplicació de polítiques actives d'ocupació més eficaços.
L'organització assenyala que l'estructura impositiva del país s'inclina cap als impostos a la feina que penalitza així el creixement i l'ocupació, recomana reduir exempcions i millorar la gestió de l'IVA per incrementar l'eficàcia del sistema fiscal, així com apostar per impostos mediambientals que s'enfortirien el "creixement verd".
Així mateix, l'OCDE considera que reduir barreres