Alerta de l'obstacle que la crisi catalana suposa per a la demanda interna i millora la taxa d'atur
L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) ha millorat les seves previsions sobre l'economia espanyola per a aquest any, tot i que ha alertat de la crisi catalana i dels efectes que pot tenir en el creixement a partir de l'any que ve. En concret, ha revisat tres dècimes a l'alça la previsió de creixement econòmic per a Espanya el 2017 respecte a les que apuntava el passat mes de juny, fins al 3,1% i ha empitjorat una dècima el ritme d'expansió per a 2018, en situar-lo al 2,3%.
La OCDE estima que Espanya creixerà per sobre del 3% el 2017 (3,1%) per tercer any consecutiu
"El creixement econòmic ha estat sòlid i equilibrat el 2017", assenyala el document, que indica que Espanya creixerà per sobre del 3% el 2017 (3,1%) per tercer any consecutiu, superant la majoria dels països de la zona euro i indicant un patró de creixement més equilibrat que en els anys anteriors a la crisi.
No obstant això, l'OCDE preveu que el creixement del Producte Interior Brut (PIB) a Espanya es moderi al 2,3% el 2018 i al 2,1% el 2019, a mesura que es desaccelera el ritme de creixement de la demanda interna, ja que l'efecte expansiu de la demanda reprimida i altres factors de suport temporals, com els baixos preus del petroli o els baixos impostos, aniran desapareixent. A més, l'OCDE alerta que la persistència de les tensions entre els governs central i el regional de Catalunya podrien reduir "significativament" la confiança dels consumidors i de les empreses, la qual cosa afectaria a la demanda interna espanyola per sobre del nivell previst.
Al mateix temps, apunta a l'impacte negatiu que podria tenir un augment del proteccionisme en el comerç internacional o unes conseqüències més perjudicials que les estimades del Brexit, com altres factors que podrien empitjorar la demanda interna a Espanya. Al contrari, podria impulsar-se més del que s'espera si la desacceleració del ritme en la creació d'ocupació es modera o si es produeix un augment en la demanda a Europa, la principal destinació de les exportacions del país.
Respecte al comerç exterior, l'organització internacional assenyala que l'augment de la competitivitat continuarà donant suport a les exportacions, tot i que el creixement de la demanda externa disminueixi lleument. Així, encara que pronostica que la contribució de les exportacions netes al creixement disminuirà, el compte corrent es mantindrà en superàvit.
Així mateix, l'OCDE projecta que la inflació, que la situa en el 2% per al 2017, caurà a l'1,3% el 2018, abans de recuperar-se fins a l'1,6% el 2019. "La inflació augmentarà lentament a mesura que es tanqui la bretxa del producte, però seguirà sent moderada", sosté l'organisme.
JOVES I ATURATS DE LLARGA DURADA, EN EL FOCUS
D'altra banda, el grup que reuneix 35 països de tot el món destaca en el seu informe que, encara que la taxa d'atur està disminuint, continua sent elevada entre joves i aturats de llarga durada. "S'ha de reduir la bretxa entre els costos de finalització de contractes fixos i temporals, per minimitzar la dualitat del mercat laboral i millorar la qualitat de l'ocupació, que s'ha deteriorat durant la crisi", subratlla l'OCDE.
D'igual manera, demana un millor disseny i focalització de les polítiques actives del mercat de treball, així com un millor accés a l'educació i formació professional, la qual cosa podria ajudar els treballadors poc qualificats a millorar les seves perspectives laborals i reduir així les desigualtats.
L'OCDE preveu que Espanya tanqui el 2017 amb una taxa d'atur del 17,2%, tres dècimes per sota de la previsió anterior, i que en els dos anys vinents es redueixi fins al 15,4% i el 14%, respectivament. Segons apunta, encara que segueix sent molt elevada, experimentarà un dels descensos més grans fins al 2019 entre els Dinou.
Afirma que les tensions a Catalunya podrien reduir "significativament" la confiança dels consumidors i de les empreses, cosa que afectaria la demanda interna
"El fort guany d'ocupació apuntala els ingressos de les llars i la sòlida despesa dels consumidors. La inversió empresarial també continua creixent amb el suport d'una gran confiança i els millors marges en els beneficis", diu l'OCDE. Un indicador que l'ocupació ha millorat, unit a unes condicions de finançament favorables, és l'augment de la inversió residencial, indica l'organisme.
"Per millorar el creixement de la productivitat a Espanya, s'han de prioritzar les reformes estructurals addicionals per fomentar la inversió en innovació i augmentar les habilitats de la força de treball", subratlla el document.
DESPALANQUEJAMENT I SECTOR BANCARI
Les empreses i les llars espanyoles han reduït el seu deute combinat en aproximadament el 55% del PIB des de mitjans del 2010. No obstant això, el despalanquejament "no és complet", especialment entre les empreses del sector de la construcció i les llars de baixos ingressos. El sistema bancari, per la seva banda, és "més sòlid", però encara s'enfronta a certs desafiaments a mitjà termini a causa de la baixa demanda de crèdit i als mínims nivells de rendibilitat. "Els préstecs morosos han disminuït d'una forma molt marcada, però es mantenen relativament alts en algunes entitats financeres", declara l'organisme.
Davant aquest escenari, l'OCDE demana que es continuï amb l'enfortiment dels balanços bancaris, amb l'objectiu de reduir els riscos de limitacions de subministrament de crèdit a mitjà termini.
"La política monetària acomodatícia de la zona de l'euro seguirà donant suport al creixement, però la posició fiscal serà, en termes generals, neutral, la qual cosa permetrà que l'índex de deute públic disminueixi lleugerament", explica l'OCDE.
En aquest ordre de coses, l'organisme internacional preveu que el dèficit pressupostari disminueixi al 3,2% del PIB el 2017, una dècima per sobre del pronòstic anterior. Al mateix temps, pronostica que se situarà en el 2,4% en 2018 i en l'1,5% el 2019. Aquestes xifres, no obstant això, se situen per sobre de les pactades pel Govern central amb la Unió Europea, que se situen en el 3,1% per al 2017 i el 2,2% el 2018.
"La postura fiscal àmpliament neutral prevista per als dos anys vinents és apropiada, ja que equilibra la necessitat d'un creixement continu i creació d'ocupació amb la sostenibilitat del deute públic", assevera. Així, amb la idea de garantir la reducció constant de l'"elevada" proporció de deute públic respecte al PIB, el Govern central haurà d'atenir-se als seus objectius fiscals a mitjà termini, especialment en termes estructurals.
L'OCDE preveu que el deute brut del Govern central se situï en el 116,8% del PIB aquest any, i es redueixi fins al 116% el 2018 i al 114,4% el 2019. El deute sobre PIB mesurat segons els criteris de convergència de Maastricht se situarà en el 98,6% el 2017 i es reduirà al 97,2% i al 95,7% en els dos anys vinents.
"L'economia mundial creix actualment al ritme més ràpid des de 2010, amb un repunt que cada vegada està més sincronitzat entre els països"
I PER A EUROPA I LA RESTA DEL MÓN?
No obstant això, aquest organisme no només ha donat a conèixer les seves previsions per a Espanya. Respecte a la zona euro, l'OCDE ha millorat sis dècimes les seves previsions de creixement, en apuntar a un ritme d'expansió del 2,4%, impulsada sobretot per la fortalesa de la demanda interna. Així mateix, l'organisme internacional amb seu a París ha revisat tres dècimes a l'alça el creixement econòmic per al conjunt dels Dinou el 2018, en situar-lo al 2,1%, però projecta un alentiment de l'impuls el 2019, per a quan apunta que el producte interior brut (PIB) se situarà a l'1,9%.
Sobre el creixement mundial, l'OCDE ha revisat una dècima a l'alça els seus pronòstics per a 2017 i 2018, en situar-los al 3,6% i 3,7%, respectivament. "L'economia mundial creix actualment al ritme més ràpid des de 2010, amb un repunt que, a més, cada vegada està més sincronitzat entre els països", assenyala el document, en què explica que aquesta millora està recolzada per l'estímul de les polítiques, un sòlid creixement de l'ocupació, un augment moderat de la inversió i el repunt en el creixement del comerç.