L'IPC es va moderar al 0,3% l'agost, mínim des de 2016, per llum i gasolines

Les dades definitives publicades per l'INE coincideixen amb les avançades al mes passat

Europa Press
Bolsamania | 13 set, 2019 10:22
ep economiaipc- ccoo dicelas alzas salariales superanla inflacionpide derogar aspectosreforma laboral
EUROPA PRESS - Archivo

L'Índex de Preus de Consum (IPC) va retrocedir un 0,1% l'agost en relació al mes anterior i va retallar dues dècimes la seva taxa interanual, fins al 0,3%, el seu menor nivell des de setembre de 2016, segons les dades definitives publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que coincideixen amb els avançats a finals del mes passat.

Estadística ha atribuït el descens de la taxa interanual de l'IPC d'agost a l'abaratiment de l'electricitat, del gas i dels carburants i al fet que els preus dels serveis d'allotjament van augmentar menys del que ho van fer l'agost de 2018.

La taxa interanual d'agost és la trenta-sisena taxa positiva que encadena l'IPC interanual i implica que els preus són avui un 0,3% superiors als de fa un any. Amb la dada d'agost, l'IPC interanual reprèn la via baixista després que el juliol pugés una dècima i se situés al 0,5%.

Amb la dada d'agost, l'IPC interanual reprèn la via baixista després que el juliol pugés una dècima

La inflació subjacent, que no inclou els preus dels productes energètics ni dels aliments no elaborats, es va mantenir l'agost al 0,9%, de manera que se situa sis dècimes per sobre de l'IPC general.

Durant el vuitè mes de l'any, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH) va situar la seva taxa anual al 0,4%, dues dècimes menys que el juliol.

Segons l'INE, entre els grups que van contribuir l'agost al descens de la taxa interanual de l'IPC es troben l'habitatge, que va retallar més d'1,5 punts la seva taxa anual, fins al -3,3%, per l'abaratiment de l'electricitat i del gas; el transport, la taxa anual del qual va baixar tres dècimes, fins al 0,2%, pel menor cost dels carburants; i hotels, cafès i restaurants, que van reduir la seva taxa anual una dècima, fins a l'1,9%, per l'evolució dels preus dels serveis d'allotjament.

Per contra, el grup d'oci i cultura va elevar quatre dècimes la seva taxa interanual l'agost, fins al 0,1%, per l'encariment dels paquets turístics.

ELS PREUS BAIXEN UN 0,1% AL MES PER LES REBAIXES I LA LLUM

En termes mensuals, l'IPC va retrocedir un 0,1% l'agost animat pels descensos de preus del vestit i el calçat (-1,2%) a causa del final de les rebaixes d'estiu, i per l'habitatge, que va retallar els seus preus un 1% al mes a causa principalment de l'abaratiment de l'electricitat.

Per contra, el grup d'oci i cultura va elevar els preus l'agost un 1,1% per l'encariment dels paquets turístics, i el grup d'aliments va pujar els seus preus un 0,1% per l'encariment de la majoria dels seus components entre els quals destaquen el peix i marisc i la carn.

LES LLEGUMS SÓN UN 11% MÉS CARES QUE FA UN ANY

Per rúbriques, les que més van elevar els seus preus en taxa mensual van ser el peix fresc i congelat (+1,9%), el transport públic interurbà (+1,8%) i la carn d'oví (+1,5%). Per contra, els majors descensos mensuals es van registrar a les fruites fresques (-2,7%), el calçat infantil (-2,1%) i en calefacció, enllumenat i distribució d'aigua (-2%).

En taxa interanual, les rúbriques que experimenten els majors descensos de preus són els olis i greixos (-13,2%), calefacció, enllumenat i distribució d'aigua (-7,8%) i fruites fresques (-7,3%) . En la banda oposada, els majors ascensos de preus durant l'últim any els experimenten els llegums i hortalisses fresques (+11,4%), les patates i els seus preparats (+7,7%) i el peix fresc i congelat (+5,4%).

BAIXA L'IPC INTERANUAL EN TOTES LES COMUNITATS

La taxa anual de l'IPC va baixar l'agost en totes les comunitats autònomes. Els majors descensos es van registrar a Galícia i Astúries, amb retrocessos de quatre dècimes, i els menors a Aragó, Balears, Cantàbria, Madrid, Navarra i La Rioja, amb disminucions d'una dècima.

Les regions que presentaven l'agost les majors taxes anuals d'IPC van ser Navarra (0,9%) i Madrid (0,7%).

contador