L'IPC de la Xina torna a territori positiu l'agost enmig de senyals de creixement

Els analistes esperen més mesures que impulsin el consum

María Campillo
Bolsamania | 11 set, 2023 13:10
yellow crane tower

Bones notícies per a la Xina. L'índex de preus al consumidor (IPC) ha tornat a territori positiu l'agost. La inflació xinesa s'ha situat al 0,1% des del -0,3% registrat el juliol en termes interanuals, segons les dades de l'Oficina Nacional d'Estadístiques del país asiàtic. La inflació subjacent, que exclou els preus dels aliments i l'energia, per part seva, es va mantenir sense canvis, al 0,8%. D'aquesta manera, les pressions deflacionistes comencen a disminuir enmig de senyals d'estabilització del creixement.

L'índex de preus al productor (IPP) també ha baixat el 3,0% interanual, en línia amb les expectatives, després d'una caiguda del 4,4% el juliol. La baixada dels preus de fàbrica ha estat la més petita en cinc mesos.

La crisi del sector immobiliari xinès, que representa més d'una quarta part de l'activitat econòmica del país, ha portat les autoritats a relaxar els requisits per als pagaments inicials de les hipoteques. Així mateix, les autoritats han engegat diferents iniciatives per impulsar el mercat de valors i la confiança dels inversors.

No obstant, aquests estímuls han estat considerats insuficients per part dels analistes, que consideren que el Govern ha de posar en marxa més mesures que impulsin el consum.

"Hi ha una petita millora en el perfil d'inflació. Mentrestant, la deflació de l'IPP sembla que s'està reduint, cosa que apunta a un procés de recuperació lent i moderat", ha afirmat Zhou Hao, economista en cap de Guotai Junan International.

"En general, la inflació encara apunta a una demanda feble i requereix més suport polític en el futur previsible", ha afegit l'estrateg.

"Els esdeveniments a Àsia els que han fet caure l'índex DXY un terç. Des del cap de setmana, les dades de l'IPC publicades dissabte van mostrar que el creixement dels preus a l'economia xinesa va entrar en territori positiu, pels pèls, amb una impressió interanual del 0,1%, un moviment seguit aquest matí per un important error de fixació de -1243 punts bàsics. No content de deixar-ho aquí, el Banc Central de la Xina també va aprofitar l'oportunitat per rebatre l'especulació sobre les divises i reiterar el compromís amb l'estabilitat de les divises", han explicat els analistes d'FX de Monex Europe.

En aquest sentit, el banc central de la Xina ha dut a terme aquest dilluns una operació de recompra inversa o 'repo' (consisteix en la compra de valors per part del PBoC a les entitats financeres, amb l'acord de tornar-los a vendre en el futur ) per injectar diners a la banca, que haurà de tornar-los d'aquí a una setmana. L'interès aplicat a aquesta línia de liquiditat ha estat d'1,80%.

contador