Segon repunt seguit després del de febrer i el seu nivell més alt des del novembre passat
L'Índex de Preus de Consum (IPC) va pujar un 0,4% el març en relació al mes anterior i va elevar dues dècimes la seva taxa interanual, fins a l’1,3%, el seu segon repunt consecutiu després del de febrer i el seu nivell més alt des del passat mes de novembre, segons les dades definitives publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que coincideixen amb els avançats a finals del mes passat.
Estadística ha atribuït el repunt de la taxa interanual de l'IPC de març a l'encariment de les gasolines i a l'evolució del preu de l'electricitat, que el març del 2018 va baixar més del que ho ha fet aquest any.
La taxa interanual de març és la trenta-primera taxa positiva que encadena l'IPC interanual i implica que els preus són avui un 1,3% superiors als de fa un any. Amb la dada de març, l'IPC suma cinc mesos consecutius amb taxes interanuals inferiors al 2%.
L'IPC suma cinc mesos consecutius amb taxes interanuals inferiors al 2%
La inflació subjacent, que no inclou els preus dels productes energètics ni dels aliments no elaborats, es va mantenir el març al 0,7%, de manera que se situa sis dècimes per sota de la de l'IPC general.
Durant el tercer mes de l'any, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH) va situar la seva taxa anual a l'1,3%, dues dècimes més que el febrer.
Segons l'INE, entre els grups que van contribuir el març a l'acceleració de la taxa interanual de l'IPC es troben el transport, que va elevar més d'un punt la seva taxa anual, fins al 3%, pels carburants, i l'habitatge, la taxa anual del qual va augmentar també més d'un punt, fins al 2,1%, pel comportament dels preus de l'electricitat.
CATALUNYA
L'Índex de Preus de Consum (IPC) a Catalunya ha augmentat en tres dècimes la seva taxa interanual, fins a l'1,4%, segons les dades definitives que ha publicat aquest divendres l'Institut Nacional d'Estadística (INE).
En comparació amb el mes anterior, els preus han augmentat un 0,4% -amb un augment més alt en roba i calçat (4,1%) i transport (1,1%)- i aquest any han disminuït un 0,6% -amb una caiguda del 14,2% en roba i calçat, del 2,1% en habitatge i de l'1,1% en oci i cultura-.