L'INE confirma que la inflació es va disparar al 10,2% al juny, el nivell més alt des del 1985

Principalment per la pujada de preus dels carburants, electricitat, restauració i aliments

Irene Hernández
Bolsamania | 13 jul, 2022 10:50
ep fruterias valencianas ven el encarecimiento de la sandia dentro de una subida generalizada de
EUROPA PRESS

La inflació es va disparar al juny fins al 10,2%, taxa que suposa un punt i mig per sobre de la registrada al maig, segons confirmen les dades definitives de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). L'Índex de Preus de Consum (IPC) d'Espanya es col·loca així al nivell més alt des d'abril de 1985.

La variació mensual de líndex general és de l1,9%. La taxa mensual de l'IPC no augmentava tant al mes de juny des del 1977.

Per la seva banda, la inflació subjacent (sense aliments no elaborats ni productes energètics) va augmentar al juny sis dècimes, fins al 5,5%, taxa que representa el seu valor més alt des de l'agost del 1993 i situa la seva diferència amb la de l'IPC general a més de quatre punts i mig.

Entre els grups que destaquen per la seva influència en l'augment de la taxa anual hi ha el transport, la variació anual del 19,2% del qual, més de quatre punts per sobre de la registrada al maig, es deu a la pujada dels preus de els carburants i lubricants, més gran aquest mes que l'any anterior.

Els aliments i begudes no alcohòliques situen la seva taxa al 12,9%, gairebé dos punts superior a la del mes passat, i la més alta des del començament de la sèrie, el gener del 1994. Destaquen en aquest comportament els increments dels preus de les fruites, més gran que el de l'any anterior, dels llegums i hortalisses, que van baixar al juny de l'any passat, i de la carn, el pa i els cereals i la llet, formatge i ous, més grans aquest mes que el 2021. Cal ressenyar també en aquest grup, encara que en sentit contrari, el descens dels preus dels olis i greixos, davant de l'augment al juny de l'any anterior.

L'habitatge augmenta la variació un punt i mig, fins al 19%, a causa que els preus dels combustibles per a calefacció i de l'electricitat pugen aquest mes més que el 2021. De fet, el preu de l'electricitat va pujar un 33,4% interanual. Sense tenir en compte les darreres variacions d'impostos sobre la llum, l'increment seria del 52,7%, gairebé 20 punts més.

Per la seva banda, els hotels, cafès i restaurants, amb una taxa del 7,2%, nou dècimes superior a la del mes anterior, causada per l'increment del preu de la restauració i dels serveis d'allotjament, més gran que el registrat al juny del 2021.

Per CA, la taxa anual de l'IPC augmenta al juny respecte al maig a totes. Els majors increments es produeixen a Castella-La Manxa, amb una pujada de 2,1 punts, i a la Regió de Múrcia, Comunitat de Navarra, Castella i Lleó i Aragó, amb augments d'1,7 punts a totes. Per la seva banda, les pujades més baixes, d'1,2 punts, es produeixen a Cantàbria, Extremadura, Comunitat de Madrid i Canàries.

D'altra banda, quant a l'índex de preus de consum harmonitzat (IPCH), al juny, la taxa de variació anual se situa al 10%, un punt i mig per sobre de la registrada al mes anterior. La variació mensual de l‟IPCH és de l'1,9%.

Respecte a l'Índexs de Preus de Consum a Impostos Constants (IPC-IC), al juny, la taxa de variació anual se situa en l'11,1%, nou dècimes per sobre de la registrada per l'IPC general. La taxa de variació mensual de l'IPC-IC és de l'1,9%. Per part seva, l'IPCH a Impostos Constants (IPCH-IC) presenta una taxa anual del 10,9%, nou dècimes més que la de l'IPCH. La taxa de variació mensual de l'IPCH-IC és de l'1,9%

contador