Incrementa les seves previsions de creixement el 2018, si s'arriba a un acord entre Londres i Brussel·les
Les conseqüències d'un divorci sense acord amb la Unió Europea sobre l'economia del Regne Unit seran "substancials", segons el Fons Monetari Internacional (FMI). L'organisme que dirigeix Christine Lagarde també contempla que el país s'enfronta a un panorama "significativament pitjor" sense acord que no pas amb ell.
L'organisme supranacional ha incrementat les seves previsions de creixement per al país el 2018, si s'arriba a un acord, així, ara preveu que el PIB britànic avanç un 1,5% aquest any, en comparació amb l’1,4% que va pronosticar el juny. El fons ha mantingut la seva projecció per 2019, a l'1,5%.
No obstant això, l'organisme també alerta que un Brexit disruptiu portaria un "resultat significativament pitjor", segons ha declarat a l'últim informe sobre l'economia britànica de l'FMI publicat dilluns.
A només mig any perquè acabi el compte enrere activada amb l'Article 50 de la Unió Europea, Londres i Brussel·les encara han d'arribar a un acord per garantir un període de transició. La primera ministra britànica, Theresa May, espera avançar cap a aquest objectiu quan es trobi amb altres líders de la UE aquesta setmana.
Per ara, la premier ha advertit els parlamentaris rebels a les files del seu partit que l'alternativa a la seva proposta per al Brexit és que no hi hagi un acord de sortida del Regne Unit de la UE. Durant els últims dies, un sector del Partit Conservador ha expressat obertament el seu rebuig a l’anomenat pla de Chequers, la proposta del govern per a la sortida de la UE, i fins i tot ha començat a discutir la possibilitat d'apartar May del càrrec.
"Crec que l'alternativa a això seria no tenir acord", ha advertit May en una entrevista a la cadena de televisió BBC. El país ha d'abandonar la UE el proper 29 de març, sense que, de moment, estigui clar en quines condicions es produirà el divorci.
L'economia de la Gran Bretanya, la cinquena més gran del món, es va desaccelerar després de la decisió del referèndum de 2016 d'abandonar la UE i segueix sent superada per la majoria de les altres nacions riques.
No obstant això, les dades macro millors del que s'esperava de la setmana passada van mostrar que l'economia va tenir el seu creixement més ràpid en gairebé un any, ajudada per la Copa del Món i el clima càlid de l'estiu.
L'FMI va dir que encara hi ha un ventall "aclaparador" d'assumptes pendents per al Brexit i que tots els resultats de la sortida de la Gran Bretanya de la UE implicarien costos per a l'economia.