L'FMI creu que la zona euro necessita "un enduriment monetari més gran"

A més, reconeix que la incertesa al voltant de les perspectives econòmiques és alta

María Campillo
Bolsamania | 19 jul, 2023 14:55
ep archivo   fmi 20230119172103
REURTERS/ YURI GRIPAS - Archivo

El Fons Monetari Internacional (FMI) creu que la zona euro necessita "un enduriment més gran de la política monetària", alhora que veu necessari mantenir una política restrictiva per garantir que la inflació torni a l'objectiu del 2% de manera oportuna.

Així ho recull a la consulta sobre les polítiques de la zona de l'euro realitzada per l'executiva de la institució en el context de les obligacions de l'article IV dels països membres.

"Els directors van assenyalar la necessitat de mantenir una postura de política monetària estricta per garantir que la inflació torni a l'objectiu de manera oportuna, i la majoria dels directors van destacar que cal un enduriment més gran de la política monetària", indica l'FMI.

Pel que fa a l'economia, espera que el creixement a la zona euro es recuperi "gradualment" al llarg de 2023 i 2024, recolzat per una recuperació dels ingressos reals en un context de "condicions del mercat laboral encara més estrictes, una relaxació més gran de les restriccions d'oferta i una demanda externa més ferma, fins i tot quan les condicions financeres continuen prement”.

L'FMI destaca que l'economia de la zona de l'euro ha mostrat una notable resiliència després de la invasió russa d'Ucraïna gràcies a una ràpida resposta política. Tot i això, "l'activitat econòmica es va afeblir significativament a la segona meitat del 2022 i va caure en una lleu recessió tècnica a principis del 2023 quan les condicions financeres es van endurir, els salaris reals van disminuir i la confiança del consumidor va caure", explica l'organisme.

Amb tot, la institució creu que la zona de l'euro s'anirà recuperant de cara al futur i, a mesura que les condicions financeres restrictives restringeixin la demanda i els xocs d'oferta es dissipin encara més, estima que la inflació disminuirà encara més, encara que es preveu que romandrà elevada "durant un temps perllongat".

Tot i això, l'FMI adverteix que "la incertesa al voltant de les perspectives és alta. La turbulència als mercats financers, fins i tot per problemes en altres llocs, podria provocar una contracció del crèdit i un augment més ampli de l'aversió al risc, mentre que una demanda externa més feble afectaria negativament les perspectives de creixement del bloc”.

Pel costat positiu, indica que l'economia podria demostrar novament ser més resistent del que s'esperava, especialment enmig d'un excés d'estalvi encara gran.

La institució també posa de manifest que “una postura fiscal més estricta ajudaria a contenir les pressions inflacionistes”.

A més, posen èmfasi sobre el fet que una reducció dels dèficits és essencial per salvaguardar la sostenibilitat fiscal a molts països molt endeutats, "fins i tot mitjançant l'eliminació gradual de les mesures d'alleugeriment energètic i l'estalvi d'ingressos extraordinaris".

contador