L'eurozona va créixer el primer trimestre un 0,1%, amb Espanya entre els avenços més importants

A tota la UE l'avenç va ser del 0,3%, segons dades d'Eurostat, esquivant el risc de recessió tècnica

Irene Hernández
Bolsamania | 28 abr, 2023 12:16
zone euro la croissance du pib revue a 0 6 au premier trimestre 20221216152315

La zona euro va registrar un creixement econòmic del 0,1% al primer trimestre, mentre que a tota la Unió Europea (UE) l'avanç va ser del 0,3%, segons les dades preliminars d'Eurostat, l'oficina d'estadística comunitària. Per països, Espanya es col·loca entre els que han evolucionat més bé, amb un creixement del Producte Interior Brut (PIB) del 0,5%.

Cal recordar que al quart trimestre de l'any passat el PIB s'havia mantingut estable a la zona euro i havia disminuït un 0,1% a la UE.

Entre els Estats membres per als quals hi ha dades disponibles per al primer trimestre del 2023, Portugal (+1,6%) va registrar el major augment en comparació del trimestre anterior, seguit d'Espanya, Itàlia i Letònia (tots +0,5%). Per contra, es van registrar descensos a Irlanda (-2,7%) i a Àustria (-0,3%).

Les taxes de creixement interanual van ser positives per a tots els països excepte per a Alemanya (-0,1%). Mentrestant, Espanya va ser l'economia amb millor evolució (+3,8%).

Respecte al mateix trimestre de l'any anterior, el PIB va augmentar un 1,3% tant a la zona euro com a la UE al primer trimestre del 2023.

A l'espera del desglossament de les dades dels comptes nacionals, els resultats dels països publicats "suggereixen que les exportacions netes van ser el principal impulsor del lleuger resultat positiu al primer trimestre. L'alleujament dels colls d'ampolla al subministrament, els preus més baixos de l'energia i els senyals de resiliència econòmica global van compensar la debilitat del consum privat, amb els ingressos reals de les llars encara lluitant sota el pes de l'alta inflació", comenten els analistes d'Oxford Economics.

A més, no preveuen que el creixement repunti de manera significativa en el transcurs del 2023. “És probable que el sòlid començament del 2023 per a la indústria sigui de curta durada, mentre que la inflació elevada i les condicions financeres més estrictes limitaran el creixement aquest any", diuen.

"Cal esperar que el creixement de la zona de l'euro s'enfronti a obstacles significatius derivats de l'augment dels tipus d'interès oficials que pesaran sobre les llars i les empreses als propers mesos", apunten a Titan Asset Management.

De cara al futur, a Pantheon Macroeconomics dubten que el repunt del PIB al primer trimestre "marqui el començament d'una acceleració sostinguda del creixement". De fet, esperen que el creixement "es mantingui moderat al segon i tercer trimestre, ja que els préstecs bancaris més febles redueixen la inversió, cosa que contraresta la recuperació de la despesa dels consumidors".

contador