L'eurozona s'apropa a la paràlisi per la recessió al sector manufacturer

Segons l'índex PMI de setembre, la producció va caure al ritme més intens des de 2012

Irene Hernández
Bolsamania | 23 set, 2019 13:35
l-activite-du-secteur-manufacturier-us-s-accelere-selon-markit

L'economia de la zona euro s'acosta a la paralització pel fet que la recessió al sector manufacturer s'ha intensificat a finals del tercer trimestre. Al setembre, la demanda de productes i serveis es va reduir al ritme més ràpid de més de sis anys, mentre que la producció va caure al ritme més intens des de 2012. Segons les dades de l'índex PMI, suposa l'expansió més feble de l'activitat total des de juny de 2013.

En concret, l'Índex PMI Compost de l'Activitat Total, elaborat per la consultora Markit va caure a 50,4 al setembre, enfront de 51,9 registrat a l'agost, registrant mínims dels últims setanta-cinc mesos. L'Activitat Comercial del sector serveis es va situar en 52, en comparació amb 53,5 d'agost, assenyalant mínims dels vuit últims mesos. Mentrestant, el PMI del sector manufacturer va baixar a 45,6 des de 47 d'agost, el nivell més baix durant els últims vuitanta-tres mesos.

El deteriorament actual de la situació empresarial va ser acompanyat d'una continuació del pessimisme respecte a les perspectives futures. Les expectatives per als propers dotze mesos van seguir estancades en un dels nivells més baixos des del 2012, augmentant lleugerament enfront del nivell d'agost. L'enquesta revela una persistent preocupació sobre les guerres comercials i les tensions geopolítiques, especialment el Brexit, que exacerba la inquietud respecte al possible empitjorament de les perspectives de creixement econòmic i demanda, tant a nivell nacional com mundial.

L'enquesta revela una persistent preocupació sobre les guerres comercials i les tensions geopolítiques, especialment el Brexit

Ja que el nivell de noves comandes s'ha reduït i les expectatives estan encallades a prop dels seus mínims de set anys, al setembre s'ha observat una major reticència a contractar personal nou. L'ocupació va augmentar al ritme més lent des de gener de 2015 i la taxa de creació d'ocupació es va atenuar per tercer mes consecutiu. El sentiment respecte als propers dotze mesos al sector manufacturer va caure fins a mínims des del 2012, contribuint a una nova retallada de l'ocupació a les fàbriques, que es va produir al ritme més intens des d'abril de 2013.

El panorama de deteriorament de setembre va ser impulsat per una creixent desacceleració del sector manufacturer, on la producció va caure per vuitè mes consecutiu i el ritme de declivi es va accelerar fins al més intens des de desembre de 2012. Les comandes rebudes al sector manufacturer es van reduir al ritme més intens des de juliol de 2012, indicant que el declivi de la producció pot cobrar més impuls durant el quart trimestre de l'any.

Una de les novetats claus dels últims mesos ha estat l'expansió del deteriorament més enllà del sector manufacturer. Amb excepció del feble creixement observat a principis d'any, que va reflectir en part els disturbis relacionats amb les protestes a França, l'expansió del sector serveis al setembre va ser la menor des de desembre de 2014.

Mentrestant, el creixement de l'activitat total i les noves comandes a França es va alentir fins a mínims de quatre mesos, impulsat per un renovat deteriorament de les exportacions. El creixement del sector serveis s'ha deteriorat fins al seu menor nivell des del maig passat, mentre que la producció manufacturera ha caigut per vuitena vegada durant els dotze últims mesos, tot i que el declivi ha estat tot just marginal. A la resta de la zona euro, el creixement també s'ha moderat, fins a mínims des de novembre de 2013. Els fabricants van patir la caiguda més gran de la producció des de maig de 2013, que va ser la quarta caiguda mensual consecutiva, mentre que el creixement de la activitat del sector serveis s'ha atenuat fins al nivell més baix en quatre mesos.

Des de Markit comenten que "la creixent desacceleració al sector manufacturer mostra nous indicis d'estendre cap al sector serveis". "El sector productor va de mal en pitjor, en patir la seva major desacceleració des del 2012, però una altra tendència alarmant és l'expansió del malestar cap al sector serveis, on la taxa de creixement s'ha alentit fins a una de les més febles des de 2014". Afegeixen que "les dades de l'estudi suggereixen que els riscos s'inclinen cap a una contracció de l'economia durant els pròxims mesos". Així, "la pressió augmentarà perquè el Banc Central Europeu (BCE) incrementi el seu paquet recent de mesures d'estímul".

contador