L'eurozona caurà al quart trimestre en recessió davant una crisi energètica sense parió

Natixis IM: "La contracció de l'activitat es prolongarà mentre duri el racionament energètic"

Irene Hernández
Bolsamania | 20 oct, 2022 14:53
crisis energetica
© Alberto Sánchez

La crisi energètica a la qual haurà de fer front Europa a les pròximes setmanes no té precedents i suposa un gran risc per a la regió, assenyalen els analistes de Natixis IM Solutions, que creuen que la zona de l'euro entrarà en recessió ja en el quart trimestre d'aquest any. A més, en preveuen un que es produirà un racionament energètic, i que la contracció de l'activitat es prolongarà mentre duri.

Tot i que les reserves estratègiques de gas s'han reabastit, apunten Mabrouk Chetouane i Nicolas Malagardis, estrategs globals de mercats de Natixis IM Solutions (de la gestora de fons Natixis Investment Managers).

Com expliquen, els termes d'intercanvi -la relació entre els preus d'exportació i els preus d'importació- de la zona de l'euro no han estat mai tan febles, "cosa que implica que la competitivitat externa de la regió s'ha deteriorat considerablement". I creuen que aquest fet addicional també pesarà sobre la capacitat de la zona per recuperar-se.

De moment, destaquen que l'activitat europea "resisteix contra vent i marea", igual que les taxes d'utilització de la capacitat, que s'han mantingut estables a tota la regió. "Les xifres de creixement per al tercer trimestre haurien de ser relativament bones, impulsades per un fort sector de serveis".

Tot i això, creuen important ressaltar que aquest indicador mostra fortes disparitats geogràfiques. "La situació de l'economia alemanya és certament motiu de preocupació. L'índex IFO mostra que la situació econòmica del país és almenys tan dolenta com la del març-abril del 2020, particularment la del sector manufacturer".

També afegeixen que la crisi energètica i les dificultats a la Xina es troben entre els principals factors que llasten el motor econòmic d'Europa.

contador