L'índex del 'bitllet verd' cau a un mínim de 13 mesos
Ja fa algunes setmanes que es repeteix el mateix patró al mercat de les divises. Qualsevol informació relacionada amb l'entorn del president nord-americà, Donald Trump, és una mala notícia per al dòlar, que paga amb la seva depreciació la prima de risc polític que pesa sobre els moviments de Trump o del seu cercle més proper. I així ha tornat a ser després de la dimissió del portaveu de la Casa Blanca, Sean Spicer: l'índex del dòlar -que mesura l'acompliment de la moneda contra sis divises- ha caigut a un mínim de 13 mesos i l'euro ha tocat de nou el seu rècord de gairebé dos anys, per sobre dels 1,1680 dòlars. Però després de la publicació de les dades del PMI de França i Alemanya, per sota de l'esperat, l'euro ha cedit prop d'un 0,4%.
La moneda dels EUA, fortament copejada per l'escàndol del 'Rusiagate', sobre els presumptes contactes entre l'equip de la campanya de Trump durant les eleccions i Rússia, i pel fracàs de la reforma del Obamacare, s'ha tornat molt sensible a les informacions negatives que arriben des del despatx Oval. De fet, experts de Credit Suisse asseguren que l'anomenat 'Trump trade', que va portar al 'bitllet verd' a múltiples rècords contra les principals divises en els primers mesos de l'any, s'ha esvaït completament.
Totes aquestes circumstàncies s'han interpretat pels mercats com un "senyal sinistre" que posa en perill el programa sencer del republicà. Principalment, "les vendes del bitllet verd s'han estimulat pels dubtes sobre que tirin endavant les propostes sobre reformes d'impostos i despeses en infraestructura", asseguren des del banc d'inversió suís.
El comportament negatiu de la divisa nord-americana s'ha tornat a sentir en la matinada del dilluns, després que l'índex del dòlar hagi caigut fins als 93,823 punts, el seu nivell més baix des de juny del 2016. El ien, per la seva banda, s'ha disparat fins a un màxim de cinc setmanes, en les 110,970 unitats/dòlar.
DADES DEL PMI I LA FED
En la setmana que arrenca, els inversors del mercat de les divises giraran la seva mirada cap a la publicació de les dades del PMI, que, ara com ara han deixat uns resultats pitjors de l'esperat a França i Alemanya. Kathy Lien, analista de BK Asset Management assenyala que els inversors buscaran en aquestes dades i també el de l'informe Ifo del país liderat per Angela Merkel, "un suport en el terreny econòmic a la recent escalada de l'euro". No obstant això, l'analista creu que "és només qüestió de temps que l'euro s'impulsi fins als 1,1800 o 1,2000 dòlars, tret que els membres del Banc Central Europeu (BCE) surtin a patolls a rebaixar verbalment la divisa".
Però serà la reunió del mes d'agost de la Reserva Federal dels EUA (Fed) el que marcarà el sentiment dels inversors cap al dòlar. "No esperem canvis en la política (i cap anunci sobre la retallada quantitatiu encara) en aquesta reunió, encara que els riscos estan esbiaixats cap a una declaració lleugerament més avorrida atès que la inflació segueix decebent", apunten analistes de Danske Bank.