L'euro cau a mínims d'11 dies, pressionat per la possibilitat de la convocatòria d'eleccions al país transalpí
Ha tornat. La 'prima de risc política' torna a cobrar el seu preu en l'euro que ha sucumbit a un mínim d’11 dies després que l'exprimer ministre italià, Matteo Renzi, hagi suggerit que el país transalpí avanci les eleccions a la tardor coincidint amb els comicis alemanys per reduir la incertesa sobre Itàlia. Per ara, no ha convençut els inversors que confiaven en no haver de preocupar pel fantasma d’'Italexit' fins a la primavera de 2018. L'altre focus de tensió és la sempiterna Grècia que té problemes amb el desbloqueig del seu tercer rescat.
"Després de les eleccions franceses i del fort suport que Unió Cristianodemòcrata (CDU) d'Angela Merkel ha rebut durant les regionals alemanyes, el focus polític havia virat cap als EUA i els problemes de la presidència de Donald Trump", indiquen analistes de Danske Bank . "Però les paraules de Renzi van provocar no només el debilitament de l'euro, sinó també la caiguda dels bons italians a 10 anys en 12 punts bàsics enfront dels alemanys", assenyalen aquests experts.
"Hi ha perills potencials d'elevada volatilitat al mercat del deute italià a mesura que ens endinsem a l'estiu, més, quan fins fa ben poc, el consens entre els analistes polítics és que es mantindria la data prevista per a les eleccions, la primavera de 2018", argumenten des del banc d'inversió danès. Però la proximitat d'aprovació de la reforma electoral està també molt a prop, de manera que un avançament electoral a la tardor és plausible", conclouen. Però el moment és el menys propici, ja que el Moviment Cinc Estrelles de l'humorista Beppe Grillo -que proposa treure el país de l'euro- lidera els sondejos, un fet que projecta, un cop més, una ombra d'amenaça sobre l'Eurozona i la Unió Europea (UE) que podria trobar a Itàlia la mina que fes saltar pels aires tot el projecte europeu.
Aquest dimarts, però, l'euro ha trobat un petit baló d'oxigen en les dades macroeconòmiques de l'Eurozona i tracta de recuperar terreny. El Producte Interior Brut (PIB) de França ha avançat fins al 0,4% el primer trimestre, una dècima per sobre del que esperava el consens de mercat i del resultat obtingut d l'últim trimestre de l'any passat, mentre que en termes anualitzats l'avanç és fins a l'1%. La inflació avançada a Espanya, ha caigut més d'un 0,5%, fins al 2%, en línia amb el consens de mercat, encara que les males notícies arriben d'Alemanya on els preus d'importació s'han debilitat més del que preveu abril.
GRÈCIA TORNA SOTA EL FOCUS
En un altre lloc del 'vell continent', Grècia s'espera que es desbloquegi part del seu tercer rescat, després d'haver emprès les últimes reformes que exigia Brussel·les. L'Executiu grec espera que hi hagi un acord durant la reunió de ministres de Finances de la zona euro que se celebrarà el 15 de juny a Luxemburg. Com apunta AFP, el principal problema ha estat un desacord entre els membres de la zona de l'euro i l'FMI que no està involucrat financerament en l'actual programa de rescat de Grècia, respecte al deute d'aquesta nació.
El ministre de Finances grec, Euclid Tsakalotos, va assenyalar dilluns passat que el seu país ha complert tots els seus compromisos de reforma i ara correspon als creditors internacionals complir les promeses d'alleugerir la càrrega de deute i ajudar a la nació a emergir de la seva crisi financera.
Per la seva banda, Alemanya i Holanda han assenyalat que es negaran a prestar més diners a Grècia sense la participació de l'FMI, mentre que l'FMI diu que el deute de Grècia ha de ser sostenible perquè hi participi.
I EL RETROCÉS DE MAIG SEGUEIX PRESSIONANT LA LLIURA
Sense abandonar Europa, els operadors també mantenen la lliura en el seu radar. La divisa britànica s'ha precipitat fins preus per sota dels 1,2800 dòlars, en un moviment baixista que es va iniciar a finals de la setmana passada, quan l'última enquesta d'intenció de vot va mostrar que la primera ministra britànica només manté un marge de cinc punts a les enquestes enfront dels laboristes de Jeremy Corbyn.
Una altra nova enquesta, publicada aquest dimarts, confirma que la distància entre els 'tories' i els socialdemòcrates segueix estrenyent. May manté el lideratge, amb el 43% de la intenció de vot, però Corbyn n’ha pujat fins al 37%.
Els mercats han començat a pair que la cita del 8 de juny no serà un "bufar i fer ampolles", tal com May havia esperat i la moneda britànica ha caigut presa d'una elevada volatilitat i ha cedit fins a un mínim als 1, 2795 dòlars, per després remuntar un 0,7% fins als 1,2870 dòlars.