L'euro segueix patint contra el dòlar entre l'Iran i la crisi italiana

El 'bitllet verd' no cedeix terreny tot i que Trump hagi donat per tancat l'acord nuclear amb l'Iran

  • La moneda comunitària llisca cap als 1,18 dòlars
Noemí Jansana
Bolsamania | 09 mai, 2018 10:59 - Actualitzat: 11:02
ep billetes monedas euros euro dinero 20180430102302
EUROPA PRESS - Archivo

Una altra jornada de debilitat en l'euro, que segueix prolongant la seva caiguda cap als 1,1800 dòlars i que acumula una sèrie de mínims anuals per sota dels 1,19 dòlars des del passat divendres. L'empenta de dòlar després que el president dels EUA, Donald Trump, hagi decidit retirar-se de l'acord nuclear amb l'Iran i la crisi política a Itàlia han afegit més llenya al foc a la baixa en què es cuina la moneda compartida.

Tant és així que els analistes de Danske Bank fixen com a objectiu a curt termini els 1,17 dòlars, abans que la moneda comunitària remunti cap als 1,19 dòlars a un mes vista. A la fortalesa del dòlar, que està impactant especialment en les monedes dels països emergents, on el peso argentí se n’emporta la pitjor part, en aquesta ocasió s’hi suma la por entre els inversors per la crisi política que es viu a Itàlia.

La divisa europea es canvia de mans a les 1,1825 dòlars, després que la crida del president italià Sergio Mattarella als partits polítics perquè s’unissin a un "govern neutral" hagi topat amb una oposició immediata, cosa que obre les portes a unes noves eleccions al juliol. Aquest context, sumat al fet que els bancs centrals europeu i britànic han fet un pas enrere en la normalització de les seves polítiques monetàries, "afavoreix la posició del dòlar i augura pujades més altes per a la moneda nord-americana", asseguren des de Barclays.

LA DECISIÓ DE TRUMP I EL BOE

De fet, després de conèixer que els EUA va donar per tancat l'acord nuclear amb Teheran, el rendiment dels tipus del Tresor nord-americà ha tornat a escalar fins al 2,989% -a prop del màxim del 25 d'abril al 3,035%-, cosa que ha tacat encara més el ral·li del dòlar. La divisa dels EUA ha arribat a un màxim de sis dies contra el ien, als 109,80 iens.

La decisió de Trump impacta als mercats perquè augmenta el risc de conflicte al Pròxim Orient, molesta els aliats europeus i genera incertesa sobre el subministrament mundial de petroli. El preu del cru ja ha escalat un 2% aquest dimecres i els experts de Commerzbank anticipen que hi haurà conseqüències en la divisa dels EUA més enllà d'una reacció inicial a l'alça per l'eliminació del risc immediat.

La lliura, per la seva banda, es manté a flotació per sobre dels 1,3500 dòlars, però segueix en mínims des de gener, a l'avantsala de l'anunci de política monetària del Banc d'Anglaterra (BoE). No obstant això, la passada matinada ha cedit fins a un mínim de quatre mesos als 1,3485 dòlars, pressionada per les expectacions que l'entitat governada per Mark Carney no emprendrà una pujada de tipus aquest mes, a causa de la debilitat que ha mostrat darrerament l'economia, com havia estat descomptat anteriorment pel mercat.

contador