L'euro roman apuntalat pel retorn de l'apetit pel risc, però el dòlar manté el seu bon to

La moneda comunitària consolida les pèrdues després de la reunió del Banc Central Europeu als 1.23 dòlars

  • El 'bitllet verd' segueix gaudint de les bones notícies al front de la guerra comercial i de les tensions geopolítiques amb Corea del Nord
Noemí Jansana
Bolsamania | 12 mar, 2018 09:16
money euros cash

Després de les grans dosis d'acció que les principals monedes van experimentar la setmana passada, els operadors del mercat de les divises s'han embarcat en un moviment de consolidació que es va veure escassament alterat per la dada del mercat laboral dels EUA del divendres. En canvi, les notícies que les tensions geopolítiques amb Corea del Nord podrien mitigar-se, a més que la temuda guerra comercial ha quedat 'descafeïnada', almenys de moment, han impulsat la gana pel risc que ha mantingut l'euro i el dòlar ferms davant els seus rivals.

El 'bitllet verd' ha fregat, per segona jornada consecutiva, els 107 iens i posa terra pel mig amb el mínim de 16 mesos als 105,24 iens del 2 de març. A l'auge de la moneda dels EUA va contribuir, primer, que el president dels EUA, Donald Trump, 'afaités' els aranzels a les importacions d'acer i alumini. Si bé va mantenir els impostos d'un 25% i un 10%, respectivament, va anunciar exempcions per Canadà i Mèxic i altres països encara per determinar.

Encara més rellevant, la promesa que els EUA i Corea del Nord poden iniciar una nova i positiva etapa en les seves relacions bilaterals, allunya el temor que el conflicte escali. La reunió històrica que mantindran Trump i Kim Jong-un al maig ha imbuït d'optimisme els inversors, ja que "neutralitzarà una de les majors amenaces per als mercats i l'estabilitat", assenyala Boris Schlossberg, cofundador de BK Asset Management.

Finalment, a l'entrada de fluxos de capitals en el dòlar va contribuir la dada d'ocupació dels EUA del mes de febrer que va revelar un ritme de creació de nous llocs de treball molt més gran del que s'esperava (313.000). No obstant això, el mercat va decidir fixar-se en la debilitat dels salaris per girar-se de nou a la baixa, després d'una tímida reacció inicial, "cosa que va acabar deixant les coses com estaven", explica per la seva banda Kathy Lien, també fundadora de la companyia d'inversió de Nova York.

I el que és més important, l'alentiment en el creixement dels sous va conduir el mercat a rebaixar les seves apostes que la Reserva Federal dels EUA (Fed per les seves sigles en anglès) incrementi els tipus d'interès quatre vegades aquest any. Amb tot, la dada global va ser "prou bo com per donar suport que el primer dels tres increments que ja es descompten es dugui a terme aquest mes de març", afegeix Lien.

L'EURO SEGUIRÀ 'DECAIGUT'

Va ser un altre banc central, en aquest cas l'europeu, que "va canviar les regles del joc per a l'euro", indiquen els analistes de Danske Bank. Al mercat no li va agradar que el president de l'entitat, Mario Draghi, emfatitzés les baixes pressions inflacionistes, ja que, mentre va deixar clar que la retirada dels estímuls es durà a terme, també va revelar que serà gradual i molt més lenta del desitjat pels alcistes en l'euro.

Per tant, Lien espera que la divisa europea es mantingui subjugada davant la resta dels seus rivals aquesta setmana i assegura que l'únic que la manté a la franja dels 1,23 dòlars és "la tornada de la gana pel risc". Des de Danske Bank, donen suport a aquesta visió i subratllen que l'euro es troba "al bell mig del rang entre els 1,21 i els 1,26 dòlars en el qual fluctuarà durant les properes setmanes/mesos".

contador