Analistes esperen un compromís de la Reserva Federal de seguir endavant amb les pujades de tipus i la reducció del seu balanç
Totes les mirades estan posades aquest dimecres sobre la Reserva Federal dels EUA (Fed) i sobre la reacció del dòlar després de l'esperat anunci de pujada de tipus per part del banc central. Però les claus de la cita, més enllà de dur a terme el segon increment de taxes d'aquest 2017, es troben en les projeccions econòmiques del banc central i en el possible anunci de quins passos seguirà la Fed per reduir el seu balanç de 4,5 bilions de dòlars. El que sí que és segur és que s'espera gran volatilitat al mercat de les divises i que el dòlar trenqui el rang en què es troba encapsulat des de fa un parell de setmanes entre les 1,1165 i les 1,1285 unitats.
Però en les hores prèvies a l'anunci, el que es pot esperar, segons apunta Kathy Lien, fundadora de BK Asset Management, és que "ningú compri dòlars". De fet, el 'bitllet verd' opera amb caigudes contra tots els seus rivals. L'euro segueix ancorat al nivell dels 1,1200 dòlars i amb prou feines desenganxa un 0,1%, el ien es manté al voltant de les 110,00 unitats, "preparat per trencar també el rang de les 109,500 i les 110,500 unitats per cada dòlar", assenyala Lien.
Els grans guanyadors de la manca de gana del mercat per la divisa nord-americana són el dòlar canadenc, que segueix en màxims de més de tres mesos i la lliura, que recupera un 1,5% des dels mínims setmanals i es negocia a menys d'un 0,2% dels 1,2800 dòlars. La moneda del Regne Unit ha aconseguit remuntar apuntalada per les dades de l'IPC del mes de maig, del 2,9%, i per la perspectiva que la primera ministra britànica, Theresa May, reconsideri els seus plans per al Brexit dur i busqui un consens entre els líders de les diferents formacions polítiques i empresaris del país.
En un discurs davant el Parlament britànic, May ha cridat per acabar amb la disjuntiva de "Brexit dur i Brexit suau". "Aquest llenguatge és equivocat. Necessitem una sortida bona i neta que minimitzi les pertorbacions i maximitzi les oportunitats", ha sostingut. La premier també ha ratificat després d'una reunió amb el president francès, Emmanuel Macron a París, que començaran "la setmana que ve", una vegada que s'ha estabilitzat la situació política al país.
Des del punt de vista de l'anàlisi tècnica, Michael Hewson, analista de CMC Markets assenyala que la moneda sembla haver trobat suport "just per sobre de les mitjanes mòbils de 100 i 200 dies, als 1,2635 dòlars". "Cal confirmar el moviment per sobre dels 1,2750 dòlars per l'estabilització de la moneda", assenyala l'expert de CMC Markets.
Experts de Danske Bank es despengen de la pujada de tipus àmpliament predita i creuen que el supervisor monetari la posposarà fins al juliol
I SI LA FED NO PUJA TIPUS?
De tornada al tema del dia i contra el corrent general, els experts de Danske Bank es despengen de la pujada de tipus àmpliament predita i creuen que el supervisor monetari la posposarà fins al juliol. Creuen que la Fed és massa dependent en aquests moments de les dades macro i "preferirà esperar almenys una reunió més per confirmar que la debilitat és només momentània". No obstant això, els experts del banc d'inversió danès admeten que "la pressió sobre el banc central és massiva", però en lloc d'un anunci d'increment de taxes, consideren els analistes de Danske Bank que, en canvi, "es produirà un gran anunci sobre com procedirà l'entitat presidida per Janet Yellen cap a la reducció del seu balanç".
En canvi, Lien assegura que la pujada de tipus és "una qüestió de credibilitat". A més, l'analista de BK Asset Management exposa que des de l'última reunió de la Fed ha hagut més millora que deteriorament en l'economia dels EUA, malgrat que és impossible oblidar la decepció de l'última dada d'ocupació, quan només es van crear 135.000 nous llocs de treball, recorda l'experta.
Lien indica que a només sis mesos de la reunió de desembre, creiem que és massa aviat perquè es retiri la possibilitat d'una nova pujada el 2017. "La credibilitat del banc central patiria un gran impacte si canviessin la guia dels mercats ara per variar-la de nou poc després a mesura que les dades milloraran". "Així, mentre esperem que Yellen reconegui la tendència descendent de la inflació i la debilitat de les dades, també proporcionarà detalls sobre la reducció del balanç", assegura l'analista.
Això sí, l'experta assenyala que "si el to de Yellen va ser cautelós al març, més ho serà al juny i és per això que creiem que si no és aclaparadorament agressiva, mantenint la porta oberta a un altre augment al setembre, no hi haurà ral en el dòlar".