Nous mínims de 16 mesos del 'bitllet verd' contra la moneda nipona
La ressaca de la decisió del president dels EUA, Donald Trump, d'imposar aranzels a les importacions xineses segueix dominant l'ànim al mercat de les divises a l'arrencada d'una setmana durant la qual s'esperen pocs esdeveniments que moguin el mercat. La por d’una escalada del conflicte comercial entre les dues primeres potències mundials manté els inversors en mode aversió al risc, cosa que es tradueix en vendes en el dòlar, especialment contra el ien.
Abe compareixerà davant el Parlament japonès aquest dimarts i els experts avancen que les compres es mantindran en el ien davant aquest esdeveniment. El dòlar seguirà sent relegat davant el seu rival nipona i els operadors estaran molt pendents de qualsevol notícia que arribi del front comercial amb la Xina, on l'evolució dels esdeveniments s'ha estancat després que la Xina anunciés que respon als 60.000 milions de taxes que preveu aplicar Trump amb impostos sobre les importacions dels EUA.
"Pocs participants al mercat s'inclinen pel 'bitllet verd' en aquest context i menys abans de la compareixença d’Abe davant la Cambra japonesa", expliquen experts de Daiwa Securities. A més del ien, els inversors busquen refugi en altres actius considerats segurs, fet que es tradueix en compres en el franc suís. La divisa helvètica s'ha depreciat lleument fins als 0,9476 francs, des del màxim d'una setmana de divendres, als 0,9450 francs per cada dòlar. En aquest context, els analistes de la companyia d'inversió avisen que qualsevol gir dels esdeveniments pot provocar "fluctuacions agressives".
LA LLIURA I L'EURO SEGUEIXEN CONSOLIDANT-SE
Les vendes del dòlar s'han vist frenades enfront de l'euro i la lliura, després que dijous passat, cadascuna d'aquestes monedes tingués les seves pròpies dosis d'acció. L'euro sí que va aconseguir allargar els seus guanys després de la “planxa” de la Reserva Federal dels EUA (Fed) i va arribar als 1,2387 dòlars, des d'on va retrocedir divendres de camí cap als 1,2300 dòlars.
Aquest dilluns, però, l'euro/dòlar presenta un aspecte positiu i sembla tenir ganes de seguir pujant i intentar un assalt als 1,24 dòlars. No obstant això, els analistes de Danske Bank aventuren que prosseguirà amb el rang de moviments que ha mantingut durant les últimes jornades. Avisen, això sí, que a falta d'esdeveniments econòmics més importants -i amb permís de Trump-, les compareixences dels membres del Banc Central Europeu (BCE) i la Reserva Federal (Fed) podrien desencadenar moviments en les dues monedes.
L'altre encreuament que ha acaparat l'atenció en les últimes hores ha estat el cable (lliura/dòlar). La moneda britànica va aconseguir disparar-se fins al voltant dels 1,4230 dòlars després de la publicació de política monetària del Banc d'Anglaterra, però després es va desinflar, encara que aquest dilluns torna a intentar conquerir aquest nivell de preus i ja supera els 1,4150 dòlars.
La lliura ha ensenyat múscul durant les últimes jornades i les compres en la moneda britànica s'han vist esperonades per les bones notícies des del front del Brexit. En concret, per l'acord entre Londres i Brussel·les que preveu un llarg període de transició de dos anys, un cop la sortida es faci efectiva al març de 2019. Encara pendent d'acabar de lligar en pacte final, els mercats han celebrat la notícia, ja que serveix en safata un divorci tranquil, l'anomenat Brexit suau.
En aquest context pròspera per a la lliura, el Banc d'Anglaterra no va deixar el camí lliure per a una pujada de tipus durant els propers mesos, que era l'esperat pels inversors. No obstant això, la gana del mercat pot esperonar un nou assalt als 1,4230 dòlars durant les pròximes hores/jornades.