El dòlar fa un pas enrere després d'un IPC que frena l'entusiasme dels inversors davant la pujada de tipus
L'euro tracta d'aferrar-se als 1,19 dòlars en una jornada durant la qual l'actualitat retorna els operadors a Itàlia i les converses per formar un govern de coalició. Mentre el deute perifèric i els mercats del país transalpí van deixar notar la por dels inversors per un acord entre els populistes Lliga Nord i Moviment Cinc Estrelles, que plantarà cara a Brussel·les i podria desestabilitzar la Unió Europea (UE), la moneda comunitària ha celebrat amb tímides pujades que s'allunyin les noves eleccions.
Però no tot passa per la política de l'Eurozona, els màxims de dues sessions als 1,1950 dòlars de la moneda europea, obeeixen també a la reculada del dòlar davant tots els seus rivals des dels recents màxims després de la dada de l'IPC. Encara que a l'abril els preus van repuntar per l'auge del petroli, la mesura subjacent es va situar al 2,1% en termes interanuals, una dècima per sota del que esperava el consens de mercat, cosa que refreda les expectatives de pujades de tipus de la Reserva Federal (Fed) entre els inversors.
"El mercat ara torna a reorientar-se cap a una pujada de tipus gradual en lloc d'una més agressiva", segons analistes de Commerzbank, fet que posa fi al ral·li del dòlar "per ara", segons els experts del banc alemany. L'índex del dòlar, que mesura l'acompliment de la divisa contra una cistella de sis divises rivals puja només un 0,2% aquesta setmana, un ritme menor a l'1% de les dues setmanes anteriors i és que "l'increment del preu de la divisa no aguanta el ritme per més temps", comenten des de Commerzbank.
Ni tan sols l'anunci de la històrica cimera entre el president dels EUA, Donald Trump, i el líder sud-coreà, Kim Jong-un ha impulsat més compres en la divisa nord-americana. De fet, enfront del ien cedeix fins a les 109,383 unitats per dòlar, lluny del màxim de tres mesos, per sobre dels 110,00 iens de la setmana passada -que va tornar a acariciar aquest dijous-.
LA LLIURA SE SUBJECTA ALS 1,35
L'actualitat també passa per la lliura, que va erosionar els mínims de 2018, als 1,3458 dòlars després que el Banc d'Anglaterra (BoE per les sigles en anglès) deixés la seva política monetària sense canvis i mantingués els tipus al 0,5 % durant la reunió de maig. La moneda britànica va aconseguir tancar per sobre dels 1,3500 dòlars, preu que sosté aquest divendres, mentre que enfront de l'euro, remunta fins a les 0,8813 lliures, des del mínim de tres dies a les 0,8837 lliures de dijous.
La divisa britànica ha estat descomptant el fre del banc central a la normalització de la seva política monetària pressionat per la debilitat de les dades macro. El gir del governador de l'entitat, Mark Carney, es va verificar durant la reunió d'aquest mes de maig, quan s'esperava, tan sols fa unes setmanes, que es dugués a terme un nou increment de tipus d'interès.
L'última reunió de març no deixava cap dubte: maig era el mes triat per a la primera pujada de tipus de l'any. El regulador va mantenir el preu del diner al 0,5%, tot i l'aleshores robusta dada d'inflació (2,7%) i el repunt dels salaris (2,8%), que creixien per primera vegada per sobre dels preus en nou mesos. Carney volia guanyar temps davant de la incertesa del Brexit.
Carney va donar el primer pas enrere a l'abril, quan va afirmar que el mercat podria equivocar-se en confiar en una pujada de tipus al maig. La inflació ha seguit caient des de llavors i també ho ha fet la lliura, que es deixa un 6% des del màxim de de 22 mesos del 17 d'abril, als 1,4376 dòlars.