L'euro defensa els 1,23 dòlars tot i l'avanç dels euroescèptics a Itàlia

La divisa europea aguanta a l'espera també de la reunió del BCE

  • Les forces radicals, Moviment Cinc Estrelles i Lliga Nord, es fan amb el 30% i el 18% de les paperetes, respectivament
Noemí Jansana
Bolsamania | 05 mar, 2018 11:15
cbitaliaelecciones short

Els operadors del mercat de les divises han rebut el resultat dels sondejos a peu d'urna de les eleccions generals a Itàlia amb un sentiment d'incertesa. La manca d'un vencedor que hagi aconseguit el 40% dels vots necessaris per liderar el parlament, segons els sondejos a peu d'urna, els ha mantingut en guàrdia i s'ha imposat la volatilitat davant l'avanç de les forces euroescèptiques.

EUR/USD
1,040
  • -0,05%0,00
  • Max: 1,04
  • Min: 1,04
  • Volume: -
  • MM 200 : -
01:58 24/12/24

Si a primera hora la moneda comunitària arrencava la sessió d'aquest dilluns amb optimisme i aconseguia esborrar les pèrdues de les dues últimes setmanes fins a arribar al seu millor canvi des del 20 de febrer, als 1,2365 dòlars, després s'ha capgirat. Amb una caiguda d'un 0,7% des de màxims, ha reculat fins als 1,2280 dòlars, a mesura que els analistes i inversors han començat a pair uns resultats que condueixen la tercera potència de l'Eurozona a la ingovernabilitat.

Després d'aquests vaivens, la divisa ha recuperat els 1,23 dòlars, buscant estabilitat davant el desenllaç a les urnes i també per les notícies positives que arriben des d'Alemanya, on els militants socialdemòcrates han donat llum verda a reeditar la 'gran coalició' amb els democristians d'Angela Merkel. El resultat de la consulta entre les files de l'SPD ha tret un 66% de suports a formar govern amb la cancellera alemanya.

Això vol dir que "hauria d'haver-hi un nou govern durant les pròximes setmanes", indiquen analistes de Danske Bank. "El desenvolupament és positiu per a l'impuls reformista alemany-francès i les polítiques fiscals més acomodatícies, que és la raó per la qual l'euro ha avançat abans de les enquestes a peu d'urna a Itàlia", afegeixen aquests experts.

ITÀLIA, INGOVERNABLE

De tornada al país transalpí, les bones notícies per als mercats són que la centredreta s'imposa en els comicis i obtindria el 36% de les paperetes, per la qual cosa podria erigir-se com a primera força parlamentària del país. Però hi ha més notícies negatives que positives en aquest resultat preliminar, i els fluxos en l'euro s'han frenat, després que s'hagi fet evident que els guanyadors d'aquests comicis són els euroescèptics Moviment Cinc Estrelles, que s'han fet amb un 30% dels vots. Però encara és molt més greu que entre els socis vencedors sigui la Lliga Nord, el partit de Matteo Salvini, que també busca trencar amb el bloc comunitari, que hagi protagonitzat el 'sorpasso'.

Els de Salvini s’haurien fet amb el 18% dels vots, a 4 punts percentuals de Forza Italia, que obtindria un 14% de les paperetes en un dur revés per l'exprimer ministre Silvio Berlusconi, que lidera la formació. Aquest resultat, "complica les opcions de Berlusconi de repetir com a primer ministre, ja que la coalició amb Salvini no té opcions de formar govern", apunten des del banc danès. I, de fet, obre les portes a un escenari de malson per al bloc comunitari: una coalició entre els antisitema de Beppe Grillo i la ultra-dreta de la Lliga Nord.

Ara bé, "encara que no hi hagi cap possibilitat que aquests grups dispars s'uneixin i abandonin l'euro, és indicatiu el que se sent en algun dels principals països del Vell Continent cap a la moneda comuna", apunta Eamonn Sheridan, analista de ForexLive. "La qual cosa és una mica preocupant per a l'Eurozona", assenyala l'expert.

"Molt del que passi ara dependrà del president d'Itàlia, Sergio Mattarella. Ell decidirà després de llargues consultes a qui donarà la primera oportunitat per intentar formar una coalició. Per això, no necessita seguir les primeres recomanacions dels líders del partit", assenyalen els experts de Berenberg. "Les opcions clau serien una àmplia 'gran coalició' entre tot el centredreta i el centreesquerra contra el 'Moviment 5 Estrelles' o un govern liderat pel 'Moviment 5 Estrelles'. El risc que s'hagi de convocar noves eleccions, probablement després de les vacances d'estiu, no és insignificant", afegeixen des de la companyia d'inversió alemanya.

L'EURO, EN RANG

Els experts de Danske Bank, per la seva banda, aposten perquè l’"enverinat resultat" asseguri que l'euro es mantindrà en el seu recent rang. De fet, subratllen que "la clau aquesta setmana serà el Banc Central Europeu (BCE)" i, més concretament, si el banc central s'encamina un gir en la seva comunicació als mercats que assenyali l’abandonament de la seva política ultra-expansiva.

Si es confirma, "podria haver-hi una mica de suport per a l'euro, però tot i així no preveiem un trencament sostinguda del rang d’1,21-1,26 dòlars". La moneda nord-americana, per la seva banda, també estava en una situació relliscosa després que el president Donald Trump proposés la setmana passada aranzels sobre les importacions d'acer i alumini, fet que augmenta els temors de represàlies dels seus socis comercials que podrien desencadenar en una guerra comercial.

"Un cop superades les cites electorals a Europa i que els seus resultats són els esperats, una possible guerra comercial entre els EUA i la resta del món torna a ser el centre d'atenció", assenyalen des de Mizuho. "Alguns consideren que el moviment de Trump és una fanfarronada, però aquest assumpte s'ha tornat realment seriós durant l'últim any", afegeixen.

La manca de to del dòlar s'ha notat especialment enfront del ien, que ha tornat a operar molt a prop del seu màxim de 16 mesos aconseguit divendres, als 105,250 iens. A més, en la moneda nipona han pesat les declaracions del governador del Banc del Japó, Haruhiko Kuroda, que va dir que el banc central consideraria una sortida de la seva política monetària ultra expansiva si compleix la seva meta d'inflació durant el pròxim any fiscal, a partir de abril de 2019.

contador