El dòlar consolida el seu ral·li d'alleujament, però no es dissipen els núvols del dèficit fiscal
El rebot que es va arrencar en el dòlar a finals de la setmana passada s'estén aquest dimarts, després d'una jornada durant la qual Wall Street va estar tancat per la festivitat del Dia del President. El mercat de les divises ha gaudit de 24 hores de relativa calma i la moneda dels EUA ha aprofitat per consolidar el seu avanç enfront el ien, la lliura i l'euro, després del pronunciat declivi de la setmana passada. La divisa comunitària, per la seva banda, s'enfronta a unes jornades tumultuoses que poden deprimir la seva operativa.
Per ara, la moneda única posa terra pel mig amb el màxim de més de tres anys de divendres, als 1,2550 dòlars, "una zona de resistència molt significativa on s'ha frenat l'auge de l'euro de més d'un 2,5% en només cinc dies i des d'on el dòlar s'ha reconstruït a l'alça", assenyala Kathy Lien, fundadora de BK Asset Management. Seguint amb l'aspecte tècnic, l'empenta de les compres en el 'bitllet verd' han portat l'euro/dòlar a enfrontar-se amb el suport dels 1,2350 dòlars, per on passa la mitjana mòbil de 20 dies i que "ha de trencar per veure estendre el seu rebot fins als 1,2200 dòlars", argumenta l'analista de la companyia de Nova York.
Si hi ha una moneda que cal vigilar durant les properes sessions, aquesta és l'euro. "Podem veure un declivi fins als 1,2300 dòlars i fins i tot per sota, si les notícies desfavorables des del front polític a l'Eurozona fan encara més efecte en la ja escassa demanda d'euros de les últimes jornades", alerta Stephen Innes, analista d’Oanda . A més, "les escasses condicions de liquiditat tampoc jugaran a favor de la moneda europea", afegeix aquest expert.
ENTRE LA POLÍTICA I L'ECONOMIA
La prima de risc polític que va danyar la gana dels inversors per l'euro tornarà a tenir reverberacions durant les dues setmanes pròximes. D'una banda, continua el deliri a les files socialdemòcrates alemanyes sobre la 'gran coalició' que permetrà a Angela Merkel governar els propers quatre anys.
Un total de 463.723 militants del Partit Socialdemòcrata Alemany (SPD) estan cridats a votar en una consulta sobre l'acord per reeditar la gran coalició de Govern amb el bloc conservador de la cancellera Angela Merkel. La votació s'inicia aquest dimarts i acabarà el 2 de març a mitjanit i el resultat es coneixerà l'endemà passat.
Exactament el 4 de març se celebren també les eleccions generals a Itàlia. Els últims sondejos atorguen la victòria a la coalició de centredreta liderada per l'expresident Silvio Berlusconi (Força Itàlia) amb la xenòfoba Lliga Nord, però cap partit aconsegueix aglutinar més del 40% dels vots necessaris per formar Govern. Així, a dues setmanes de la cita amb les urnes, les enquestes i els analistes auguren un bloqueig polític al país. Per tant, "és difícil per als inversors romandre optimistes", comenta Lien.
No s'espera tampoc que el front macroeconòmic doni alegries. Des d'aquest dimarts, Alemanya veurà publicades una bateria de dades de confiança empresarial, incloent-hi les enquestes ZEW i IFO. A l'Eurozona, es coneixeran també els PMI i les dades de consum preliminars del mes de febrer. Els analistes consultats esperen que tots aquests informes mostrin debilitat.
SEGUEIXEN LES NUVOLADES EN EL DÒLAR
A l'altre costat de l'Atlàntic, les condicions que han afavorit la debilitat del 'bitllet verd' des de novembre no han variat. De fet, es mantenen les preocupacions al voltant que el dèficit fiscal pugui fer descarrilar l'economia. A més, altres factors han alimentat els baixistes, començant pel gir en les polítiques monetàries dels bancs centrals de diversos països cap a un enduriment global dels mercats dels diners, que ha eliminat l'impuls positiu que la política de pujada de tipus de la Reserva Federal (Fed) ha imprès en la moneda.
D'altra banda, les pors a un canvi d'estratègia a la Casa Blanca pel que fa al seu suport a un dòlar fort, han enviat als mercats preocupacions sobre que l'administració republicana de Donald Trump s'embarqui en una guerra de divises i afavoreixi una moneda feble.
Amb tot, el dòlar remunta un 1,2% en l'índex que mesura el seu acompliment contra una cistella de sis divises rivals i també acumula un auge de gairebé un 2% davant el ien, des dels mínims de divendres als 105,00 iens. Aquest dimarts perllonga la seva figura i es canvia de mans en 107,00 iens.
Similar sort corre la lliura, que cedeix terreny fins als 1,3950 dòlars. Al Regne Unit, els inversors esperen la publicació de les dades del mercat laboral "que marcarà el ritme amb el qual el Banc d'Anglaterra apujarà els tipus", segons Lien. A més, el seu governador, Mark Carney, abordarà la política econòmica de l'entitat durant la seva compareixença a la comissió econòmica del Parlament aquest dimecres.