El 'bitllet verd' no aconsegueix mantenir el seu rebot contra els seus rivals
El mercat de les divises demana calma aquest divendres després d'una jornada d'infart que deixa nous màxims l'euro contra el dòlar, seguits d'un ral·li de curt termini del 'bitllet verd' durant la sessió nord-americana que no ha tingut continuïtat aquest divendres. La caiguda del real brasiler, de més d'un 7,5% contra l'euro i el dòlar i l'escalada de la lliura fins a un màxim de vuit mesos contra el dòlar (i la seva posterior caiguda de gairebé un 1,5%) són les altres grans històries molt presents en la ment dels operadors.
Per ara, l'euro ha marcat un nou rècord de sis mesos, que ho és també del 2017, gairebé als 1,1200 dòlars, superant l'anterior, del 18 de maig, als 1,1175 dòlars i ha ampliat la recuperació alcista de la 'moneda única', que rubrica el seu millor setmana des d'abans de les eleccions als EUA.
El dòlar va agafar aire breument en la sessió nord-americana de dijous "després que les dades macroeconòmiques per sobre del que s'esperava desviessin temporalment l'atenció de la tempesta política desfermada al voltant del president dels EUA, Donald Trump, i de les investigacions sobre el ' Russiagate', assenyala Lukman Otunuga, analista d'FXTM. "Els comentaris de la president de la Fed de Cleveland, Loretta Mester, afavorint la pujada de tipus de la Reserva Federal dels EUA (Fed) al mes de juny, van animar encara més els alcistes en el dòlar", continua l'expert.
Otunuga afegeix que, però, el fet que "el dòlar torni a trobar-se amb una forta pressió venedora aquest divendres continua ressaltant com es manté el focus en la inestabilitat política a Washington i en la creixent incertesa sobre el futur de l'administració de Trump".
D'altra banda, l'euro ha seguit apuntalat per les expectatives que el Banc Central Europeu canviarà la seva guia dels mercats durant la reunió de juny, envista dels recents dades macroeconòmiques. A aquest fet han ajudat les declaracions del membre de la junta del banc central, Vitas Vasiliauskas, que ha apuntat que el regulador monetari europeu podria apuntar, el mes que ve, que s'acosta un canvi en la seva política d'estímuls monetaris.
Per tant, l'euro va en camí de tancar per primera vegada en set mesos per sobre dels 1,10 dòlars. No passa des d'octubre de 2016, però la moneda comunitària podria rubricar amb aquesta fita una setmana de guanys d'entre un 1% i un 2% contra la moneda dels EUA. Des del punt de vista de l'anàlisi tècnica, mentre es mantingui en nivells actuals de preu, l'àrea dels 1,1200 dòlars és l'objectiu que cal assaltar. Després, els màxims de novembre als 1,1300 dòlars.
LA LLIURA, DE NOU A PELS MÀXIMS DE VUIT MESOS
El dòlar ha seguit també en mínims de tres setmanes contra el ien, en nivells de preu al voltant dels 111,400 iens, després d'haver tocat els 110,250 iens durant la sessió de dijous. I, d'altra banda, ha aconseguit recuperar-se des dels mínims de vuit mesos assolits contra la lliura, per sobre de la resistència situada als 1,30 dòlars en el cable (lliura/dòlar), després que les dades de les vendes al detall del Regne Unit sortissin millor del que s'esperava i la despesa del consumidor doblés les expectatives dels analistes.
Però el goig de la lliura no va durar, ja que després del tancament europeu, un 'mini flash-crac va portar la divisa britànica a preus per sota dels 1,2900 dòlars en qüestió de segons. Aquest divendres, la moneda opera amb to positiu, per sobre, de nou, dels 1,3000 dòlars. Experts de Danske Bank assenyalen que el motor després de la tendència alcista que estan vivint tant el cable com l'euro/lliura, és més "una història relacionada amb la batalla que lliuren l'euro i el dòlar, que pròpiament amb la lliura i definitivament no té a veure amb les eleccions del 8 de juny al Regne Unit".
EL REAL BRASILER APUNTA A NOVES CAIGUDES
Per acabar, l'altra gran història de dijous va ser la immensa pressió venedora desfermada sobre el real brasiler, després de fer-se pública una gravació en què el president del país, Michel Temer, es veia embolicat en un suborn a l'empresonat expresident de la Cambra de Diputats Eduardo Cunha, s'ha calmat aquest divendres. La divisa es canvia al voltant de les 3,3700 unitats contra el dòlar i de les 3,7500 unitats contra l'euro, després d'haver arribat a caure gairebé un 9% en rang intradiari durant la sessió d'ahir.
Al tancament d'operacions, però, la caiguda s'havia estabilitzat al 7,76% enfront del dòlar i d'un 7,43% contra l'euro. Però el declivi no acabarà aquí segons experts de BBH. "El preu del real ha frenat la seva recent caiguda a l'àrea de les 3,41 unitats contra el 'bitllet verd', però la pronunciada pressió sobre la moneda ens fa pensar que els mínims de novembre i desembre als 3,50 reals són un objectiu més que raonable", assenyala Marc Chandler, estrateg de la companyia de serveis financers.