L'euro assoleix màxims d'un any: pujades de tipus abans de la fi dels estímuls del BCE?

Economistes de Danske Bank anticipen la possibilitat que les taxes deixin els mínims històrics abans que el banc central abandoni les compres

  • L'euro/dòlar apunta als 1,1500 dòlars com a següent objectiu
  • El dòlar rep l'impacte del retard de la votació de la reforma sanitària de Donald Trump al senat
  • Deutsche Bank avisa: "El ral·li del dòlar s'ha acabat i l'euro arribarà a 1,1600 dòlars aquest any"
Noemí Jansana
Bolsamania | 28 jun, 2017 13:22 - Actualitzat: 13:35
0cb796

El ral·li de l'euro no sembla tenir ganes d'acabar. La 'moneda comunitària' ha polvoritzat resistències per catapultar-se fins al seu millor registre en un any i posa rumb cap als 1,1400 dòlars, preus que no s'havien vist des de finals de juny de 2016. Les paraules del president del BCE, Mario Draghi, quan va insinuar que l'inici de la normalització de la política monetària podria estar a prop, va donar sobrades raons als operadors per llançar-se a la compra de la 'moneda única'.

El moviment es va veure després apuntalat per la reculada del dòlar després de l'ajornament de la votació al Senat dels Estats Units de la reforma sanitària i per la reducció de la liquiditat a l'estiu, que deixa el camí lliure a la volatilitat. L'expectació és immensa aquest dimecres, quan Draghi tindrà l'oportunitat d'elaborar el seu gir cap a la banda dels 'falcons' mentre entre els analistes es rescata la idea que el banc central decideixi reduir els tipus d'interès abans de retirar els estímuls.

Economistes de Danske Bank apunten a aquesta possibilitat, ja que quan el banquer central va assenyalar que "per mantenir l'eficàcia de la política monetària les mesures no poden romandre sense canvis a mesura que l'economia s'enlaira", en realitat "el que va voler dir és que la primera pujada de taxes del BCE està a prop i es produirà abans del que el mercat espera". Per tant, els experts de l'entitat danesa creuen que "hi ha la possibilitat que el supervisor monetari reintrodueixi l'opció que el preu del diner abandoni els seus mínims històrics durant la segona meitat d'aquest any, abans que l'organisme acabi amb el programa de compra d'actius".

No és la primera vegada que aquesta possibilitat esperona al mercat. Cap a mitjans de març, rumors sobre certes converses en el si del BCE sobre una possible pujada de tipus d'interès abans del final del programa de compres d'actius van fer pujar l'euro, que va pujar per la mera insinuació que l'entitat podia decidir-se per aquest format per començar a liquidar les seves polítiques ultra-expansives. Diversos membres del banc central, fins i tot el mateix president, Mario Draghi, es van encarregar després de calmar els ànims i deixar clar que la fi de l'era de tipus negatius està lluny i passa primer per la retirada de les compres d'actius. Però eren altres temps, la moneda va arribar als 1,0900 dòlars, enmig de l'especulació, gairebé un 4,5% menys que els 1,1400 dòlars que està per ultrapassar, la incertesa política assolava Europa i l'economia encara no avançava a pas ferm.

L'euro es mou al ritme que marca el BCE i, en particular, "pel canvi de retòrica sobre els tipus d'interès", expliquen des de Danske Bank

LA RETÒRICA SOBRE ELS TIPUS, EL MOTOR DE L'EURO

El que no ha canviat és que l'euro es mou al ritme que marca el BCE i, en particular, "pel canvi de retòrica sobre els tipus d'interès", subratllen des de Danske Bank, i si Draghi donés qualsevol mostra que aquesta podria ser el camí que cal seguir, durant la segona part de la seva conferència, durant el simposi del banc central a Sintra (Portugal), la moneda comunitària fàcilment superarà els 1,1400 dòlars i posarà rumb al següent objectiu, als 1,1500 dòlars, assenyala José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

Aquesta reacció de la 'moneda compartida' no reflecteix altra cosa que la seva extremada sensibilitat a un gir de política monetària del banc central. Si el BCE decidís encaminar cap a la normalització monetària amb increments de la taxa d'interès abans de la fi dels estímuls, l'escenari que es dibuixaria per a l'euro seria tremendament alcista. Precisament per aquest motiu, és l'opció menys probable per experts d'entitats com Deutsche Bank, que creuen que el regulador abandonarà el terreny negatiu en els seus tipus d'interès, sí, però no sense abans donar per finalitzat el programa d'estímuls quantitatius. És a dir, l'entitat primer passarà pel 'tapering'.

En qualsevol cas, el banc alemany ha decidit revisar les seves prediccions per a l'euro/dòlar el 2017 i ha assenyalat, en una nota per a clients, que "el ral·li del dòlar s'ha acabat" i que l'euro "arribarà ara als 1,1600 dòlars abans de final d'any". L'objectiu de l'entitat per l'encreuament era abans d'1,03 dòlars al desembre.

No obstant això, des d'altres empreses, com Société Générale, s'aposta perquè el regulador europeu perllongui els estímuls fins al primer trimestre del 2019. El banc gal creu que Draghi anunciarà una extensió del seu programa al setembre i que afrontarà amb una reducció gradual que es prolongarà fins al mes de març de 2019. Aquesta opinió contrasta amb la d'altres empreses d'inversió com Deutsche Bank o BBVA que creuen que les compres d'actius s'eliminaran per complet el 2018.

"Serà l'estratègia de sortida que empri el BCE el que marcarà com reaccionarà l'euro a l'abandonament de les polítiques monetàries no convencionals per part del banc central", asseguren experts de l'entitat alemanya. Si Draghi se centra en "un abandonament primerenc de les taxes negatives, el mercat s'ha de preparar per un euro en pujada lliure, en canvi, si se centren en la reducció dels estímuls, l'euro es veurà impulsat per altres forces que es decantaran pel costat del dòlar", assenyalen aquests analistes.

El banc central fa una dècada que no efectua un moviment similar. L'últim augment de tipus va ser a l'octubre de 2008, quan encara n’era president el francès Jean Claude Trichet. Al final d'aquest any, van començar les retallades que van portar els tipus d'interès a conquerir un mínim històric rere l'altre, fins a caure al 0% al març de 2016. La facilitat de dipòsit va entrar en números negatius gairebé dos anys abans, al juny de 2014 , i es va situar al -0,4% actual fa també més d'un any.

EL DÒLAR, A MERCÈ DE LA POLÍTICA

Pel que fa al dòlar, les coses no està per tirar coets. D'una banda, la presidenta de la Reserva Federal dels EUA (Fed), Janet Yellen, "no va aconseguir reforçar la seva visió més agressiva sobre la política monetària del banc central", assenyala la fundadora de BK Asset Management, Kathy Lien. "Simplement va deixar clar que els tipus s'incrementaran gradualment i aquest 'ritme gradual' és el que ja ha anticipat el mercat", afegeix l'analista.

La cautela de la presidenta de la Fed, combinada amb l'ajornament al Senat dels Estats Units de la votació sobre la reforma sanitària de Donald Trump, va provocar un retrocés del 'bitllet verd' contra altres rivals i, sens dubte, també va sostenir el moviment en l'euro/dòlar. "L'encreuament està encaixat dins d'un moviment lateral-baixista des de començaments de 2015 fins avui. Moviment la part superior del qual, per definició resistència, passa en aquest moment per la zona dels aproximadament 1,1500 dòlars", explica José María Rodríguez.

"És més, la superació de la resistència que presenta als 1,16163 dòlars (màxims de 2016) generaria un fortíssim senyal de fortalesa en la 'moneda única' que podria ser l'avantsala d'un nou i important impuls alcista amb objectiu en la part superior del canal baixista de llarg termini, ara als 1,3000", afegeix l'analista tècnic de Bolsamanía.




contador