Els operadors es mostren encara cauts enfront del 'bitllet verd' i expressen la seva tolerància al risc elevant la moneda comunitària
L'euro està a punt per tornar a deixar-se portar per les expectatives que el Banc Central Europeu (BCE) redueixi les seves mesures ultra-flexibles a major velocitat del previst. Bona mostra d'això és que la divisa europea segueix aquest dimarts al màxim de cinc setmanes arribat dilluns, per sobre dels 1,2450 dòlars, i ja apunta als 1,25 dòlars després que el president del Bundesbank, Jens Weidmann, deixés caure que els tipus poden començar a pujar a mitjans 2019.
No és l'únic factor que explica l'empenta de l'euro en les últimes hores, però sí que n’és el de més pes. El més ferm candidat a substituir l'actual president del supervisor monetari europeu, Mario Draghi, -en acabar el seu mandat a finals de l'any que ve- i conegut crític amb el ritme de reducció dels estímuls que imprimeix l'italià, va expressar el desig del mercat que l'augment de taxes en poc més d'un any "no és del tot irreal". I l'euro va acabar sacsejant-se el sopor en què es trobava sumit des de feia poc més d'un mes.
A part, l'increment de la gana pel risc que s'ha notat especialment a Wall Street, ha estat "excepcionalment positiu per a la moneda única", explica Kathy Lien, fundadora de BK Asset Management. En tercer lloc, l'experta també indica que els inversors encara es mostren cauts davant el dòlar i "prefereixen expressar la seva tolerància pel risc mitjançant altres divises", com és el cas de la lliura que també es troba barallant-se amb la resistència que se situa als 1,4230 dòlars.
Els analistes diuen a prestar atenció a les dades de confiança inversora de l'Eurozona que es publiquen aquest dimarts, però Lien creu que l'encreuament euro/dòlar escalarà fins als 1,2500 dòlars encara que aquests números decebin el mercat. "L'encreuament ha trencat amb força a l'alça després d'un moviment consolidatiu de curt termini, de manera que l’empenta elevarà el canvi de la 'moneda única'", assegura l'analista.
EL DÒLAR, A MERCÈ DELS TAMBORS DE GUERRA COMERCIAL
De l'altre costat de l'Atlàntic, les notícies també s'han tornat positives per al 'bitllet verd' des del front de la guerra comercial que es forja entre els EUA i la Xina i s'ha notat el seu avanç contra el ien. L'increment de la gana pel risc ha perjudicat la divisa nipona, que posa terra pel mig amb el màxim de 16 mesos arribat aquest dilluns, als 104,50 iens i es deprecia més d'un 1% fins a les 105,75 unitats enfront de la moneda nord-americana.
El 'tam-tam' de la guerra comercial entre el país liderat per Donald Trump i la Xina ha afluixat després que hagi transcendit que el president nord-americà deu estar negociant en secret amb el govern de Xi Jinping. Així ho publicava aquest dilluns The Wall Street Journal i segons el rotatiu, el republicà persegueix l'objectiu de "millorar l'accés dels Estats Units als mercats xinesos". De fet, no són pocs els analistes que valoren l'anunci dels Estats Units de fixar aranzels sobre la Xina per un import de 60.000 milions de dòlars com un 'desafiament' més de Trump i un exemple clar de la seva tendència a 'tensar la corda' per partir amb avantatge cada vegada que vol negociar alguna cosa.
D'altra banda, i de tornada al Japó, la divisa nipona ha mostrat escassa reacció a la compareixença del primer ministre del país, Shinzo Abe, davant el Parlament, on ha contestat les preguntes de la Cambra per l'escàndol de nepotisme i tracte de favors en què s'ha vist embolicat amb la seva dona i amb el ministre de Finances, Taro Aso. Mentre durant jornades anteriors, la moneda ha pujat perquè una hipotètica dimissió d’Abe posa en risc les seves mesures econòmiques ultra-flexibles, conegudes com 'Abenomics', el ien s'ha depreciat, també contra l'euro durant la passada matinada.
La moneda europea puja un 0,2% aquest dimarts contra el ien, després de l'auge d'un 1,4% de dilluns, el seu major guany en un dia des de juny de 2017. El ien es canvia de mans en 131,53 iens.
El protagonisme a la moneda japonesa l'hi roba el iuan, que s'accelera fins a un màxim de set setmanes. La divisa de la segona potència mundial s'estira fins a les 6,2523 unitats davant del bitllet verd, després que el Banc Popular de la Xina hagi elevat el tipus de canvi oficial fins una fita no vista en dos anys i mig. Així, el renminbi -com també es coneix la moneda xinesa- ha operat en un rang d'un 2% al voltant dels 6,1826 iuans, un 0,6% per sobre del tipus de canvi del dilluns als 6,3193 iuans.