Només una pujada de tipus de la Fed al juny ressuscitarà el ral·li del 'bitllet verd'
Els inversors li diuen al dòlar allò de "s’ha acabat el bròquil". La caiguda en picat de les perspectives que la Reserva Federal dels EUA (Fed) incrementi el ritme de la seva normalització monetària i pugi els tipus tres vegades més el 2018 ha frenat en sec els alcistes del 'bitllet verd' i només un increment de taxes al juny ressuscitarà el ral·li de la moneda nord-americana, que ha estat recuperant posicions durant les tres últimes setmanes.
Pel que fa a l'euro, la prima de risc polític arronsa davant la més que probable coalició de govern entre la Lliga Nord i el Moviment Cinc Estrelles cosa que deixa clar que els operadors prefereixen que s'acabi la incertesa al país transalpí i que es col·loqui un Executiu al més aviat possible, sigui del color que sigui. La moneda compartida es canvia de mans en màxims d'una setmana, als 1,1990 dòlars i posa terra pel mig amb el mínim de 2018 del 9 de maig als 1,1822 dòlars.
El líder del partit euroescèptic, el Moviment Cinc Estrelles, Luigi Di Maio i el líder de l'extrema dreta de la Lliga, Matteo Salvini, intenten crear un govern de coalició que funcioni per omplir el buit polític que Itàlia ha experimentat des de les eleccions italianes de març. S'espera que els partits popularistes anunciïn la seva decisió dilluns. "Si les seves negociacions van bé, com suggereixen els informes, i acorden un primer ministre que sigui acceptat pel president italià, serà el primer govern antisistema a Itàlia i a Europa occidental", comenten analistes de London Capital Group.
No obstant això, l'euro no deixa notar la tensió que aquest fet causa en una Eurozona l'acompliment econòmic s'ha debilitat en els últims mesos. "La crisi italiana no és una amenaça existencial i no està generant un gran posicionament ni posant en risc el rebot de l'euro", assegura Manuel Oliveri, estrateg de Credit Agricole.
Amb tot, des de London Capital Group subratllen que és innegable que "una coalició d'aquest tipus pot tenir un impacte en la relació d'Itàlia amb la Unió Europea (UE), cosa que podria descarrilar la lenta recuperació de l'economia italiana". Les mesures anticipades inclouen renegociacions dels acords de la UE amb una postura més dura, "tot i que una retirada completa de la Unió Europea no sembla estar en joc, cosa que d'alguna manera explica la inexistent resposta de l'euro", afegeixen aquests experts. "Però és el dòlar més feble el que manté l'euro pròspera", sentencien.
EL DÒLAR, PRESSIONAT PER LA FED
Tot i haver arribat a un màxim de quatre mesos i mig a l'índex que mesura el seu acompliment durant la setmana passada, el dòlar va mostrar el seu esgotament divendres passat i va acabar la setmana pla enfront de la majoria dels seus rivals. "Una lectura lleugerament suau de l'IPC i el president de la Fed, Jerome Powell, seguint el guió, van enviar el dòlar a mode correctiu que s'estén a la nova setmana", indiquen des de London Capital Group.
"Factors externs podrien revifar el repunt del dòlar durant els pròxims dies, especialment perquè s'espera que les dades de l'IPC i del PIB tant del Japó com de la zona de l'euro produeixin lectures febles", afegeixen aquests experts.