La segona moneda digital per capitalització de mercat ha deixat un màxim històric a prop de 850 dòlars
A menys de dues setmanes per rubricar 2017, el mercat de les monedes digitals sembla disposat a seguir fent història. L’estratosfèric auge del bitcoin ha estat, sens dubte, un dels temes d'aquest any i apunta maneres per seguir dominant les converses financeres durant els mesos vinents. Però no estarà sol. L’ethereum, que en pràcticament 10 dies ha doblat el seu preu fins a una fita en gairebé 850 dòlars, té ganes de competir amb el bitcoin i assolir els 1.000 dòlars abans del 31 de desembre.
Amb l'últim màxim assolit aquest 19 de desembre, gràcies a un impuls de més d'un 17% durant les últimes 24 hores, la segona moneda de xifrat per capitalització de mercat acumula una al·lucinant apreciació d'un 10.270%, des dels 8 dòlars amb els quals 22arrencava al gener.
Però no és l'únic actiu virtual de rècord. La foto del top 10 de divises de xifrat a aquestes hores deixa pujades de doble dígit en gairebé totes elles. El bitcoin cash es dispara gairebé un 20%, fins a 2.650 dòlars, el dash supera els 1.230 dòlars, el litecoin es prepara per assaltar els 400 dòlars i el ripple, el Cardano o la IOTA segueixen acaparant inversions, mentre el NEM ha tornat a la llista d'honor de CoinMarketCap i es dispara gairebé un 50%.
El bitcoin corregeix moderadament i intenta trobar estabilitat entre els 18.500 i els 19.000 dòlars, després de fregar la barrera dels 20.000 dòlars a la matinada de dilluns. La reina de les monedes digitals va prolongar la seva tremenda figura alcista després del debut dels futurs del Chicago Mercantile Exchange (CME) que van obrir per sobre dels 20.000 dòlars, encara que per a tots els venciments ha corregit fins preus al voltant dels 19.500 dòlars.
Els recents moviments d'aquest florent mercat han elevat l'acumulat dels més de 1.300 tokens digitals existents per sobre dels 600.000 dòlars. Fins a 635.000, més concretament, aconseguits pocs dies després de sobrepassar la línia vermella dels 500.000 dòlars, la meta a partir de la qual els experts consideren que els bancs centrals començaran a prendre seriosament aquest mercat.
MÉS OBERTS A REGULAR QUE A ACCEPTAR
I ho fan, per ara, més inclinats a regular i imposar normes que subjecten aquests actius, almenys per evitar el blanqueig de capitals, que per començar a acumular bitcoins i monedes digitals.
Després de les paraules del membre del Banc Central Europeu, Ewald Nowotny, durant la compareixença davant els mitjans del mes de desembre, que va passar la pilota de proposar una reglamentació comunitària sobre el bitcoin que casés amb l'existent a la Unió Europea (UE) sobre rentat de diners i pagaments instantanis, els 'Vint-i-set' han pres cartes en l'assumpte.
18 mesos s'han donat perquè la nova directiva comunitària sorgida de la cimera del 15 de desembre sobre les plataformes d'intercanvi de monedes digitals s'inclogui a la legislació de cada un dels estats membres. Mentrestant, els països han arribat a un acord marc per perseguir els crims financers i l'evasió d'impostos que col·loca el bitcoin al centre de les noves directrius.
Així, l'acord dibuixa normes més estrictes per prevenir el blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme amb el bitcoin i les altcoins, sota l'empara de l'anonimat que ofereixen, fins ara, les cases de comerç de monedes virtuals. Tant aquestes plataformes com els proveïdors de 'moneders' per a les divises virtuals han d'identificar als seus usuaris, segons les noves regles que ara han de ser formalment adoptades pels estats de la UE i els legisladors europeus en el termini d'un any i mig.