L'estancament de la Xina posa en risc el creixement mundial

Les baixes previsions sobre l'augment del PIB xinès podrien frenar les principals economies

  • Será muy difícil alcanzar una tasa de crecimiento del 6,5%
  • 'Es posible que la fase de auge chino esté llegando lentamente a su fin'
Marco Collado
Bolsamania | 11 gen, 2016 11:53 - Actualitzat: 12:25
china-bolsa-portada

Després de les fortes caigudes que ha viscut el mercat xinès en aquests primers compassos de l’any, les previsions de creixement per als properes cinc anys no són gaire encoratjadores. Segons el China Securities Journal, el país asiàtic “tindrà grans dificultats per complir amb la seva fita de creixement del 6,5% anual per al període 2016-2020”. Des del Banc Mundial adverteixen que l’alleugeriment de l’economia xinesa tindrà un efecte contagi no només sobre els emergents sinó també sobre les economies desenvolupades.

Li Wei, president del Centre d’Investigació del Consell de l’Estat ha destacat que tot i que “un 6,5% no és alt, serà molt difícil assolir aquesta taxa d’expansió”. Entre les principals causes d’aquesta desacceleració de l’economia xinesa ha esmentat l’alleugeriment de l’economia global, les limitacions mediambientals i l’augment dels costos laborals que fan que les seves empreses perdin avantatge competitiu.

Segons el president de l’Institut de l’Economia Mundial de Kiel, Dennis Snower, “és possible que la fase d’auge xinès estigui arribant lentament a la seva fi”.

EL NIVELL MÉS BAIX D’INFLACIÓ EN SIS ANYS

L’última dada de l’Índex de Preus al Consum (IPC) xinès presenta una variació interanual de l’1,6%, molt per sota de la mitjana dels últims anys. Segons el president de l’Institut d’Economia Mundial de Kiel, Dennis Snower “és possible que la fase d’auge xinesa estigui arribant a la seva fi” i ateses les últimes dades macro presentades, com per exemple l’expansió del sector serveis a la seva menor taxa en els últims 17 mesos, podrien ser un senyal clar que la segona economia mundial està perdent impuls.

En aquest inici d’any la Xina ha estat la principal generadora de volatilitat en els mercats per la qual cosa hem d’estar atents al comportament de la seva borsa durant els propers dies. Aquest dimecres publiquen dades sobre balança comercial i una dada per sota del que s’espera podria provocar fortes caigudes en els principals índexs.

contador