Les vendes en grans superfícies a Catalunya es desplomen a l'octubre

L'índex de vendes ha caigut un 11,6% a l'octubre de 2017 en comparació amb el mateix mes de 2016

  • La reducció de les vendes ha estat menys pronunciada en els productes d'alimentació amb una caiguda del 6,3%
  • La caiguda en productes no alimentaris ha estat molt més pronunciada, del 15,5%
Marta Gracia
Bolsamania | 01 des, 2017 13:37 - Actualitzat: 13:37
ep catalunapreparala diada
EUROPAPRESS

Catalunya segueix notant les conseqüències del referèndum independentista. Les vendes en grans superfícies a la comunitat s'han desplomat al mes d'octubre. Segons les dades publicades per Idescat, Institut d'Estadística de Catalunya, l'índex de vendes en aquestes superfície ha caigut un 11,6% respecte al mateix mes de 2016.

Per grups de productes, s'observa que la reducció de les vendes ha estat més intensa en productes no alimentaris (15,5%) que en els productes d'alimentació (-6,3%). La variació mensual també ha estat negativa, amb una caiguda del 8,4% en l'índex general. Així, els productes no alimentaris es deixen un 6,1% respecte al setembre d'aquest any i els no alimentaris cauen un 10,3%.

En l'acumulat anual, en preus corrents, les vendes a les grans superfícies han caigut un 0,8% respecte als 10 primers mesos de 2016. Si se separa per grups, el d'alimentació acumula una caiguda una mica més pronunciada, de l'1,1%, que el dels productes no alimentaris, que han caigut un 0,5% fins al mes d'octubre d'aquest any.

Pel que fa a Espanya, les vendes en aquest tipus de superfícies també han caigut a l'octubre, un 3,5% respecte al mateix mes de l'any anterior. Així mateix, també es veu que la caiguda en productes no alimentaris és més pronunciada, del -4,3%, que la de productes alimentaris, que cau un 2%.

No obstant això, en l'acumulat anual, totes les vendes augmenten respecte als 10 primers mesos de l'any anterior. Així, les vendes en grans superfícies pugen un 3%, els productes alimentaris han avançat un 1,4% i la resta de productes, un 3,7%.

Tot i aquesta diferència, cal tenir en compte que els índexs de Catalunya i d'Espanya estan dissenyats amb metodologies diferents, ja que l'INE inclou tant les grans superfícies no especialitzades com les especialitzades. Això implica que la comparació dels resultats no sempre es pugui fer de forma directa.

L'índex de vendes en grans superfícies permet conèixer mensualment l'evolució del volum de vendes als establiments comercials al detall definits com a grans superfícies no especialitzades (2.500 metres quadrats mínim de la superfície de vendes). L'Idescat presenta els resultats que s'obtenen a partir d'informació exhaustiva de totes les grans superfícies no especialitzades en funcionament a Catalunya.

contador