Les vendes del sector serveis es frenen al 15,6% el creixement i les de la indústria, al 17,1%

La facturació dels dos sectors ja acumula 20 mesos consecutius d'ascensos, segons l'INE

Bolsamanía
Bolsamania | 21 des, 2022 13:13
ep la industria carnica apoya la adopcion de ayudas para paliar la dificil situacion de la industria
EUROPA PRESS/BETA - Archivo

Les vendes del sector serveis moderen el creixement al 15,6%, mentre que les de la indústria frenen el seu avanç al 17,1% a l'octubre enfront del mateix mes de l'any passat, segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). La facturació dels dos sectors ja acumula 20 mesos consecutius d'ascensos.

Pel que fa als serveis, si se n'eliminen els efectes estacionals i de calendari, Comerç puja un 16,8% respecte a l'octubre del 2021 i altres serveis, un 13,4%. Tots els sectors presenten taxes anuals positives. Activitats administratives i serveis auxiliars (20,4%) i Comerç a l'engròs i intermediaris del comerç (19,5%) són els que pugen més.

La variació mensual de l'índex general de la xifra de negocis del sector serveis de mercat entre els mesos d'octubre i setembre, eliminant-ne els efectes estacionals i de calendari, és del -0,1%. Aquesta taxa és gairebé un punt inferior a la del setembre.

Per CA, totes augmenten la xifra de negocis del Sector Serveis de Mercat a l'octubre respecte al mateix mes del 2021. Galícia (30,2%), Illes Balears (28,1%) i Comunitat Foral de Navarra (19,5%) són les que més pugen. Per part seva, Extremadura (3,4%), Castella-La Manxa (6,7%) i La Rioja (7,1%) en registren els menors increments.

L'ocupació al Sector Serveis de Mercat experimenta una variació del 2,7% a l'octubre respecte al mateix mes de l'any anterior. Aquesta taxa és sis dècimes inferior a la registrada al setembre. L'ocupació puja un 1,6% al Comerç i un 3,4% a Altres serveis. La taxa anual a l'ocupació augmenta respecte a l'octubre del 2021 a 14 CA i en disminueix en tres. Illes Balears (7,8%) en registra el major increment.

Pel que fa a la indústria, per destinació econòmica dels béns, els índexs corregits d'efectes estacionals i de calendari presenten taxes anuals positives a tots els sectors analitzats. Entre aquests, destaca l'augment d'energia (47,7%). Per destinació geogràfica de les vendes, tots els mercats presenten taxes anuals positives a l'octubre. En destaca l'augment del 17,5% a la zona euro del mercat exterior.

La variació mensual de l'Índex General de Xifra de Negocis de la Indústria entre els mesos d'octubre i setembre, eliminant-ne els efectes estacionals i de calendari, és del -2,3%. Aquesta taxa és 1,1 punts superior a la del mes anterior.

Per CA, la xifra de negocis augmenta respecte a l'octubre del 2021 a totes. Els majors increments es produeixen a Comunitat Foral de Navarra (31,0%), Regió de Múrcia (27,7%) i Comunitat Valenciana (24,5%). I els menors, a les Illes Balears (4,6%), La Rioja (6,5%) i Galícia (6,7%).

contador