Les vendes del comerç minorista pugen un 2,9% al novembre impulsades pel 'Black Friday'

Aquest període de rebaixes, juntament amb el 'Cyber Monday', han estat claus per a l'avanç de les vendes del sector

  • Tots els canals de distribució van elevar les seves vendes al novembre, especialment les grans cadenes (+6,2%)
Bolsamanía
Bolsamania | 27 des, 2017 13:18
ep blackfriday black friday descuento descuentos rebajas compra compras
EUROPA PRESS

Novembre va ser un bon mes per al comerç minorista. Les vendes del sector es van incrementar un 2,9% a l'onzè mes de l'any respecte al mateix període de 2016, gràcies sobretot a l'impuls que van donar dos períodes de rebaixes que cada vegada guanyen més adeptes a Espanya: el 'Black Friday' i el 'Cyber ​​Monday'.

Madrid (5,1%), Navarra (4,4%) i Balears (4%), on més van augmentar les vendes al novembre

Així ho revelen les dades publicades aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que a més remarca que amb el repunt de novembre, la facturació del sector torna a taxes positives després d'haver-se reduït un 1,2% a l'octubre. No obstant això, eliminats els efectes estacionals i de calendari, la facturació del comerç minorista va augmentar un 2% durant el penúltim mes de l'any, taxa 1,7 punts superior a la d'octubre.

En taxa mensual (novembre sobre octubre), les vendes del comerç minorista es van disparar un 1,3%, la seva major alça en tres anys, concretament des de novembre de 2014, quan també es van incrementar un 1,3%.

I per comunitats, totes les autonomies van augmentar les seves vendes al detall respecte a novembre de 2016. Comunitat de Madrid (5,1%), Comunitat Foral de Navarra (4,4%) i Illes Balears (4%) van presentar les taxes més positives, mentre que Galícia (0,8%), País Basc (1,0%) i Cantàbria (1,1%) van registrar els menors increments mensuals.

41 MESOS CONSECUTIUS DE CREIXEMENT

Per la seva banda, l'ocupació al sector del comerç minorista va augmentar un 1,5% al ​​novembre respecte al mateix mes de 2016, la mateixa taxa que la registrada a l'octubre. Amb aquest avanç s'encadenen ja 41 mesos consecutius d'ascensos interanuals de l'ocupació. Així mateix, l'INE assenyala que l'ocupació al comerç minorista va augmentar al novembre en totes les comunitats, sent Canàries la regió que va presentar el major increment interanual (4,1%) i Castella-La Manxa, el menor (0,2%).

Aquest increment de l'ocupació al comerç minorista es va deure al comportament de totes les maneres de distribució. D'aquesta manera, les grans cadenes van augmentar l'ocupació un 3,6%; les grans superfícies, un 1,9%; les empreses unilocalitzades van elevar la seva força laboral un 0,8%; i les petites cadenes, un 0,1%.

I pel que fa a les maneres de distribució, tots van elevar les seves vendes al novembre, especialment les grans cadenes (+6,2%), seguides de les grans superfícies (+3,5%), les petites cadenes (+1,3% ) i les empreses unilocalitzades (+1,2%). Segons les dades de l'organisme estadístic, les vendes dels productes alimentaris es van incrementar un 2,1% interanual, mentre que les dels no alimentaris van pujar un 4,1%. A més, entre aquests últims, el major avanç de la facturació el va experimentar l'equip de la llar (+6,5%), seguit d'equip personal (+6%) i dels altres béns (+2,1%).

Les vendes del comerç minorista, sense incloure les estacions de servei, van créixer al novembre un 3,3% en comparació del mateix mes de 2016, mentre que les vendes en estacions de servei van baixar un 1% respecte al novembre de l'any passat.

contador