Les vendes del comerç al detall de la zona euro van augmentar un 0,1% l'octubre

En comparació amb el mateix mes de l'any passat, el volum va patir una caiguda de l'1,2%

Irene Hernández
Bolsamania | 06 des, 2023 12:11
ep archivo   gente de compras en madrid
EUROPA PRESS - Archivo

Les vendes del comerç al detall de la zona euro van augmentar un 0,1% l'octubre en comparació amb el mes anterior. Tot i això, enfront de l'octubre de l'any passat el volum va patir una caiguda de l'1,2%, segons les dades d'Eurostat, l'oficina d'estadística de la Unió Europea (UE).

A tota la UE, les vendes al detall van créixer un 0,3% respecte al setembre i van caure un 0,9% en comparació amb l'octubre del 2022.

En termes intermensuals, el volum del comerç al detall de la zona de l'euro va augmentar un 0,8% en el cas dels productes no alimentaris, mentre que va disminuir un 0,8% per als combustibles per a automòbils i un 1,1% per als aliments, begudes i tabac. A la UE, va créixer un 1% als productes no alimentaris i un 0,1% als combustibles per a automòbils i va caure un 0,8% als aliments, les begudes i el tabac.

Entre els Estats membres sobre els quals es disposa de dades, els majors augments mensuals del volum total del comerç al detall es van registrar a Croàcia (3,1%), els Països Baixos (2,4%) i Eslovàquia (1,9%). Els descensos més importants es van observar a França (-1%), Bèlgica i Àustria (ambdós -0,8%) i Espanya i Portugal (ambdós -0,4%).

Per part seva, en comparació interanual, el comerç al detall de la zona euro va baixar un 6,4% per als combustibles d'automòbils i un 1,5% per a aliments, begudes i tabac, mentre que va pujar un 0,1% per als productes no alimentaris. A la UE, el volum va disminuir un 5,5% en el cas dels combustibles per a automòbils i un 1,2% al d'aliments, begudes i tabac i i va augmentar un 0,2% al dels productes no alimentaris.

Per països, els descensos anuals més importants es van registrar a Eslovènia (-15,6%), Hongria (-6,5%) i Estònia (-5,5%). Els majors augments es van produir a Espanya (5,9%), Dinamarca (4,2% i Bulgària i Luxemburg (ambdós 3,1%).

UN REPUNT DEL CONSUM QUE NO ACABA D'ARRIBAR

"El repunt del consum continua estant pràcticament absent al comerç al detall", destaquen els analistes de Pantheon Macroeconomics. "L'arrossegament (si es mantenen sense canvis el novembre i el desembre) apunta que les vendes al detall cauran per sisena vegada els últims set trimestres", afegeixen.

"Les nostres previsions d'una caiguda contínua de la inflació i un creixement salarial encara elevat suggeririen que hi ha en joc un augment de les vendes. Però les enquestes sobre la confiança del consumidor suggereixen que els consumidors segueixen sense estar d'humor per gastar, potser preocupats que una altra onada hivernal pugui tornar a portar a factures d'energia més altes", diuen.

Esperen que la despesa total de les llars s'estanqui al quart trimestre, suposant que la demanda de serveis compensarà una altra probable caiguda en les vendes al detall.

contador