Es tracta del ritme d'acceleració més alt dels últims 3 anys
Les tensions amb els Estats Units no semblen afectar el comerç del gegant asiàtic. Les dades comercials publicades per l'Agència Nacional d'Estadística Xinesa (NBSC) aquest dijous van reflectir un augment del 44,5% de les exportacions al febrer, pel que fa al resultat de 2016. Així, les vendes de producte xinès fora de les fronteres del país van registrar la major acceleració dels últims 3 anys. La dada ha sorprès els analistes, que preveien un creixement de tot just un 13,6% en la taxa interanual, amb un avanç al febrer de l'11,1% respecte al primer mes de l'any.
Les importacions, per la seva banda, van créixer un 6,3%, dada per sota del consens que avançava un augment del 9,7%, i de l'espectacular creixement del 36,9% registrat al gener, cosa que maquilla el resultat. D'aquesta manera, el superàvit comercial es va situar als 33.700 milions de dòlars (uns 27.200 milions d'euros). Les exportacions d'alumini es van expandir en un màxim dels últims tres anys, mentre que les de l'acer van decréixer un 27% durant els dos primers mesos de 2018.
Els analistes demanen coherència amb aquesta dada, parcialment impulsada per la celebració de l'any nou xinès al passat mes de febrer i aconsellen analitzar la dada 'real' a través de la consideració dels dos primers mesos de l'any. Entre gener i febrer, les exportacions van créixer un 24,4%, resultat que continua sent sorprenent.
LA XINA NO S'AMAGA DELS ARANZELS
El ministre de Relacions Exteriors xinès, Wang Yi, va assegurar que "hi haurà una resposta necessària" en el cas d'una guerra comercial amb els Estats Units, després de la recent intenció del president Trump d'imposar aranzels a les importacions d'acer i alumini. Política proteccionista que podria fer-se efectiva aquest mateix dijous, segons informen fonts de la CNBC.
En tot cas, Wang va matisar que la Xina i els Estats Units no haurien de ser rivals, i que la història mostra que els conflictes comercials no han estat mai la forma correcta de resoldre discrepàncies, amb un resultat perjudicial per a ambdues parts.
A més, l'Administració nord-americana estaria negociant més i majors mesures aranzelàries per al futur, després de l'augment del dèficit comercial del país un 16,7% al gener, i la recent sortida del tecnòcrata Gary Cohn del Consell Econòmic del president.