Els tècnics d'Hisenda adverteixen que sense polítiques actives es necessitarien gairebé set dècades per acabar amb el tracte discriminatori
Les dones cobren un 29,1% menys que els homes, segons la segona edició de l'informe 'Bretxa salarial i sostre de vidre' elaborat pels tècnics d'Hisenda (Gestha). Aquesta bretxa suposa una diferència de sous entre homes i dones de 4.745 euros, gairebé mig punt percentual més que un any abans. Segons Gestha, Astúries és on major bretxa salarial existeix, del 37,8%.
L'informe, que evidencia les profundes esquerdes de desigualtat que presenta el mercat laboral espanyol i el tracte discriminatori que pateixen les dones, adverteix que es necessitarien gairebé set dècades per acabar amb la bretxa salarial, fet que hauria de servir com a esperó perquè en el debat polític s'inclogui aquesta equiparació i, conseqüentment, els diferents partits de l'arc parlamentari proposin i apliquin mesures per tal de reduir les diferències salarials en un termini raonable de temps.
Els tècnics expliquen que la raó d'aquestes divergències en els sous està, fonamentalment, en què hi ha més dones que homes que no arriben als 1.000 euros al mes. A més, la bretxa s'accentua a partir dels 16.000 euros de salari, fins al punt que el nombre de dones amb ingressos entre els 50.000 i els 80.000 euros és la meitat que el d'homes. I, per si fos poc, només una de cada cinc treballadors amb sous de 140.000 euros és dona.
LA MATERNITAT
A més, els tècnics constaten que aquestes diferències salarials augmenten d'acord també amb l'edat. Així, la bretxa comença a ampliar-se significativament en el tram que oscil·la entre els 26 i els 45 anys coincidint amb una etapa en què moltes dones encara han de pagar un "peatge" per la maternitat i la cura dels fills.
D'altra banda, l'informe mostra que les diferències salarials segueixen augmentant per a les dones de 46 a 65 anys a les quals la bretxa arriba a un terç del seu sou; així les dones ocupades majors de 65 anys cobren un sou per sota de la meitat que els homes de la seva mateixa franja d'edat.
UNA VOLTA ENRERE
D'altra banda, l'informe de Gestha mostra que si bé les diferències de sou es van reduir un 15% entre 2005 i 2015, la veritat és que es va tractar d'un impàs, ja que des de llavors no han fet més que augmentar. Així, si el 2014 la bretxa en el salari d'homes i dones era de 4.620 euros, fins a la data s'ha eixamplat en 125 euros, dels quals només durant l'últim any es va eixamplar en més de 100 euros.
A més, tot i que treballen 596.000 dones més des de 2005, un 7,8% més, aquesta incorporació amb prou feines ha representat un augment de la taxa d'ocupació de la dona de 2,8 punts en aquests 11 anys, tenint en compte que la població femenina entre els 16 i els 65 anys va augmentar durant aquest període en 334.911 dones.
DESIGUALTATS GEOGRÀFIQUES
L'informe de Gestha vol servir també com a radiografia de la bretxa salarial que existeix per territoris. Els resultats mostren, per exemple, que Astúries és la comunitat més desigual pel que fa a sous, ja que les dones al Principat cobren un 38% menys que els homes, és a dir, 6.228 euros menys. A l'altre costat de la balança, Canàries seria la regió més igualitària, ja que la bretxa és d'un 16% -gairebé la meitat de la mitjana espanyola-.
D'altra banda, mentre que Extremadura, Andalusia, Aragó, Canàries, Castella-La Manxa, Balears i Catalunya són les comunitats en què més s'ha reduït la bretxa salarial, a Ceuta i Madrid ha augmentat mínimament, i a Galícia està estancada, pràcticament, des de 2005. Per la seva banda, Múrcia, Melilla, Astúries i la Rioja estan per sota del 3% en la reducció de la bretxa salarial.
Finalment, d'aquestes esquerdes autonòmiques es desprèn que entre les dones de 46 a 65 anys les majors bretxes es troben a Madrid, Astúries, Catalunya i Aragó, comunitats en què aquestes dones haurien de cobrar entre un terç i la meitat del seu sou més per arribar al sou mitjà dels homes de la mateixa edat.