Els assistents debatran, entre altres coses, sobre l'Administració Trump, les relacions transatlàntiques i la seva aliança de defensa, la direcció de la Unió Europea
Ja és aquí. La reunió del hermètic Club Bilderberg arrenca aquest dijous la seva 65a edició i durarà fins al proper 4 de juny. Es tracta d'una trobada entre polítics i empresaris de tot el món, que tindrà lloc a Chantilly, Virgina (EUA), per intercanviar opinions i informació sobre els temes econòmic-polítics més influents del moment.
Concretament, els assistents debatran, entre altres coses, sobre l'Administració Trump, les relacions transatlàntiques i la seva aliança de defensa, la direcció de la Unió Europea, la possibilitat que s'alenteixi la globalització, l'ocupació, la guerra de la informació, Rússia en l'ordre internacional, el motiu de l'auge del populisme, el Pròxim Orient, la Xina, la proliferació nuclear i altres esdeveniments actuals, segons ha pogut saber Europa Press.
Els assistents debatran, entre altres coses, sobre l'Administració Trump, les relacions transatlàntiques i la seva aliança de defensa, la direcció de la Unió Europea
Entre les personalitats que acudiran a l'acte destaquen la presidenta del Fons Monetari Internacional, Christine Lagarde; el president de Goldman Sachs, Durão Barroso; el diplomàtic i cofundador de Kissinger Associates, Henry Kissinger; el director d'assumptes exteriors de The Financial Times, Gideon Rachman; i els CEO d'Airbus i Ryanair, Thomas Enders i Michel O'Leary.
Entre els assistents també hi ha diversos espanyols: entre ells el ministre d'Economia, Indústria i Competitivitat, Luis de Guindos, la presidenta del Banc Santander, Ana Botín, membre permanent d'aquest club, el conseller delegat del Grup Prisa, Juan Luis Cebrián, que ja hi ha acudit en altres ocasions o Albert Rivera, que s'estrena en aquesta ocasió després d'haver acudit a la passada edició el responsable econòmic de la seva formació, Luis Garicano.
QUINA ÉS LA PECULIARITAT D'AQUEST SELECTE CLUB?
Aquesta conferència tracta de fomentar el diàleg entre Europa i Amèrica del Nord. La seva peculiaritat principal és el sistema de debat hermètic que s'utilitza i que dóna lloc a les més diverses i absurdes teories conspiranoiques. I és que els debats es duen a terme sota la regla Chatman House, que estableix que tot i que els participants són lliures d'usar la informació rebuda en aquests debats, no poden revelar la identitat ni el contingut dels discursos de cap participant.
Hi assisteixen Christine Lagarde, el president de Goldman Sachs, els CEOs d'Airbus i Ryanair, Juan Luis Cebrián, Ana Botín o Albert Rivera entre d'altres
Per garantir la privacitat de les converses que es mantenen dins el club, els debats no són transmesos als mitjans, no es transcriuen, no es graven així com tampoc s’hi voten acords ni s’hi fan declaracions oficials. La seguretat és tan estricta que els convidats no poden portar acompanyants ni la seva parella ni escortes. A més, tampoc poden acudir-hi en el seu propi vehicle.
QUI TRIA ELS CONVIDATS I QUI PAGA LA REUNIÓ?
Aquesta trobada està organitzada per la Fundació Bilderberg Meetings, presidida per l'expresident i CEO d'Axa i president de l'Institut Montaigne, Henri Castries, i governada per un comitè de direcció els membres permanents del qual, 30 en aquest any, són elegits cada quatre anys. És aquest organisme, en el qual es troba Ana Botín com a única espanyola, que s'encarrega de seleccionar els participants de les reunions.
Les despeses de manteniment de les reunió estan coberts íntegrament per subscripció privada. A més, els costos de l'allotjament corren a compte dels membres del comitè directiu del país amfitrió, en aquest cas és Estats Units.
DUES REUNIONS DEL CLUB A ESPANYA
Des que tingués lloc la primera trobada el 1954 promoguda pel emigrant jueu polonès i conseller polític Jozef Retinger, que en aquell temps estava preocupat pel creixent antiamericanisme provocat pel Pla Marshall a Europa, s'han celebrat a Espanya dues reunions.
La primera va ser entre el 12 i el 14 de maig de 1989 a La Toja (Pontevedra) quan es va parlar de les implicacions polítiques d'Europa Oriental a l’Occident, sobre la necessitat d'una major unió política i monetària d'Europa i limitacions ambientals.
La segona ocasió va ser el 2010 a Sitges (Barcelona), cita en què es van tractar temes com la Unió Europea i la crisi de l'euro, les xarxes socials i les promeses de la medicina.
La segunda ocasión fue en 2010 en Sitges (Barcelona), cita en la que se trataron temas como la Unión Europea y la crisis del euro, las redes sociales y las promesas de la medicina.