Les últimes enquestes donen una victòria ajustada a l'opció que el Regne Unit romangui a la UE
Els britànics decideixen aquest dijous el seu futur en la votació del referèndum sobre la permanència o la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE). De moment, les últimes enquestes donen la victòria a l'opció del 'Remain' (romandre), encara que seria tan ajustada que el Brexit encara no s'ha descartat del tot, i les especulacions sobre el que passarà si es produeix la sortida de la UE es multipliquen a poques hores de la votació.
Sigui a com sigui, si finalment no hi ha Brexit són molts els que creuen que la qüestió sobre la pertinença o no a la UE no quedarà automàticament tancada, i així ho han indicat alguns entesos. Segons recull ABC, Charles Moore, guanyador del Premi Lucca de Tena 2010 i el biògraf autoritzat de Margaret Thatcher, està segur que aquesta qüestió no acabarà aquest dijous amb la votació: "Si guanya el Leave, caldrà negociar durant dos anys com s'executa això. L'acord al que s'arribi pot no ser definitiu. Però si guanya el Remain, tampoc no seria definitiu perquè els seus defensors gairebé no han parlat de la UE".
Això sí, si finalment hi ha Brexit, el mateix divendres, amb la ressaca de la votació encara present, es produiran cinc fets importants i que no es poden obviar. Es tracta de cinc coses que canviaran des del dia després del referèndum, i que poden afectar al procés:
1. Demanaran la dimissió de Cameron
Si els britànics s'inclinen per abandonar la UE, hi haurà entre 30 i 50 diputats conservadors que demanaran la immediata dimissió del primer ministre David Cameron, que tindrà però el suport d'uns cent diputats.
2. Qui negociarà el Brexit?
Tot apunta al fet que si la victòria del 'Leave' és ajustada, Cameron seguirà com a primer ministre encara que no serà ell qui negociï el Brexit. Per a això, nomenaria un dels defensors d'aquesta opció com a negociador en cap amb Brussel·les per fixar els termes de la sortida de la UE. Es parla de Michael Gove.